“Το έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων πού θα δημιουργηθεί με το ΠΔ του 1985 θα επιβαρύνει με 15 εκατομμύρια ευρώ το δήμο τα οποία δεν θα μπορεί να καταβάλει. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής για πολύ καιρό να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους διότι δεν θα διανοίγονται τα κοινόχρηστα, ενώ θα έχουν εξαερωθεί τα προβλεπόμενα κοινωφελή τμήματα.” Επισημαίνει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Σταμάτης Μπεχράκης, αν η σύνταξη της Πράξη Εφαρμογής της της Μελέτης Πολεοδόμησης της περιοχής του Ασπροχώματος γίνει με τους όρους που καθορίζει το προεδρικό διάταγμα του 1985.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπεχράκη:
Αδικεί το Ασπρόχωμα τους κατοίκους του αλλά και τον ίδιο το θεσμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αν η σύνταξη της Πράξη Εφαρμογής της Μελέτης Πολεοδόμησης της περιοχής του Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας γίνει με τους όρους που καθορίζει το προεδρικό διάταγμα του 1985 (31 χρόνια πριν για οικισμούς κάτω των 2000 κατ.) .
Την προηγούμενη πρόταση που εισηγείται η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, τουλάχιστον για λόγους ατολμίας, αν τελικά υιοθετηθεί , θα οδηγήσει στην πράξη στο μπλοκάρισμα της οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής του Ασπροχώματος με δυναμική τροχιά ως ένα βιώσιμο προάστιο – είσοδο της Δυτικής Γειτονιάς της Πόλης με οικιστική στήριξη που μπορεί να προσφέρει σε παρακείμενες μεγάλες δομές ΤΕΙ, Αεροδρόμιο, Νομαρχιακό Νοσοκομείο.Το έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων πού θα δημιουργηθεί με το ΠΔ του 1985 θα επιβαρύνει με 15 εκατομμύρια ευρώ το δήμο τα οποία δεν θα μπορεί να καταβάλει.Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής για πολύ καιρό να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους διότι δεν θα διανοίγονται τα κοινόχρηστα, ενώ θα έχουν εξαερωθεί τα προβλεπόμενα κοινωφελή τμήματα. Αυτή η κατάσταση θα έχει ως συνέπεια τη μη εφαρμογή στην πράξη σε μεγάλο βαθμό της πολεοδομικής μελέτης. Το τελικό έργο θα είναι υποβαθμισμένη χωριάτικη δόμηση τύπου Φρανκενστάιν ,με χαοτική οικιστική κατάσταση λόγω προσφυγών στο ΣΤΕ από τους θιγόμενους και επακολουθούμενους αποχαρακτηρισμούς.Αν τελικά υιοθετηθεί στην Πράξη Εφαρμογής, το ξεπερασμένο για τις σημερινές ανάγκες το ΠΔ του 1985, οι κάτοικοι της περιοχής που θα επενδύσουν , θα βλέπουν με την πάροδο του χρόνου, τη συνεχή απαξίωση των κτισμάτων τους και των περιουσιών τους .Εξάλλου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν είχε ποτέ τέτοιες επιλογές στο πολεοδομικό σχεδιασμό που αφορούν την σύγχρονη οικιστική ανάπτυξη στο παρελθόν .Από την πόλη της Καλαμάτας έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια ζωή για αυτή την επιλογή του το ΔΣ.
Μπορεί τελικά ορισμένες δημοτικές αρχές οι κάτοικοι να μην τις θυμούνται για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας αλλά για τις πολεοδομήσεις που έγιναν επί των ημερών τους;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου