Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργάνωσαν την Τρίτη 17 Μαΐου στην Τρίπολη εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Υπηρεσιών Καθαριότητας Δήμων Πελοποννήσου σε θέματα ανακύκλωσης» την οποία και παρακολούθησαν ελάχιστα μέλη της Αυτοδιοίκησης, αποδυναμώνοντας έτσι τη διοργάνωση.
Βέβαια η ημερίδα έγινε για ακόμα μία φορά κάτω από άκρα «μυστικότητα», καθώς δεν έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ούτε καν στα Μέσα.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος και άνοιξε την ημερίδα μιλώντας για τις αξίες της ανακύκλωσης αλλά και για την επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι όγκοι των απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ίδιος κάνει κομποστοποίηση στην οικία του και έχει μειώσει κατά 60% τα απορρίμματά του. Μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου την οποία έχει προτιμά να την αναλάβουν οι Δήμοι καθώς αυτοί που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να μπουν σε λογικής ανακύκλωσης στο σπίτι, έστω για τα οργανικά απορρίμματα.
Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ μίλησε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ οι οποίες είναι γνωστές από συνεδριάσεις τις ΚΕΔΕ σε Αλεξανδρούπολη και Χαλκιδική και οι οποίες έχουν να κάνουν με διαλογή στην πηγή.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ προτίμησε να μην μείνει σε έναν απλό χαιρετισμό της ημερίδας αλλά να εκφράσει για ακόμα μία φορά την ανησυχία του για τη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία δεν προχωρεί, με κίνδυνο οι Δήμοι να γεμίσουν για ακόμα μία φορά με απορρίμματα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων το σηκώνουν οι δήμαρχοι, ερχόμενοι σε επαφή με τους πολίτες.
Δυστυχώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε καταθέσει καν ΠΕΣΔΑ, δεν έχουν συνεννοηθεί. Όταν βρισκόμαστε σε συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ νιώθουμε ότι ζούμε στον προηγούμενο αιώνα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπόσος έπειτα είπε ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέροντας ότι κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών, ούτε η κυβέρνηση ούτε κανείς υπεύθυνος για τα απορρίμματα.
«Η ενεργοποίηση των δημάρχων και άκαιρη είναι και άστοχη και δεν πρόκειται να φτάσει σε κανένα αποτέλεσμα» παραδέχτηκε ο κ. Καμπόσος, στέλνοντας και αυτός το δικό του μήνυμα προς τους υπεύθυνους για τον κίνδυνο να πνιγούν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου στα απορρίμματα, καθώς κλείνουν οι χωματερές.
Έπειτα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος ανάπτυξε το θέμα και υπερτόνισε τα πράσινα σημεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορθά.
Ο Ελληνικός Οργανισμός ΑΝακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και πρώην Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην Υ.Π.Ε.Κ.Α.), είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, και δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Βασικός σκοπός είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων.
Η ανακύκλωση αποτελεί ένα βασικό κλειδί για την επίτευξη της στρατηγικής της Ε.Ε. για μετάβαση σε μια οικονομία όπου αξιοποιεί αποδοτικότερα τους φυσικούς της πόρους. Ήδη τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ανακύκλωση καλύπτει την κατανάλωση χαρτιού και χαρτονιού κατά 41%, του σιδήρου και χάλυβα κατά 42%, του αλουμινίου κατά 10%, του γυαλιού κατά 14% και του πλαστικού κατά 2% (στοιχεία του 2006). Υπάρχει δυναμικό για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανακυκλωμένων υλικών στην παραγωγή πρώτων υλών όπως για παράδειγμα στο πλαστικό, στο γυαλί και διάφορα επιμέρους μέταλλα. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης και δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη ερευνητικών και επαγγελματικών καινοτομιών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου