ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Δύσκολο καλοκαίρι με « ΤΣΟΥΝΑΜΙ » ανατιμήσεων


Δεδομένο είναι ότι τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με αυτά που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο, θα επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ήδη η αγορά 

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών φέρνει από τον Ιούνιο το νέο «πακέτο» αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, το οποίο θα κοστίσει στους φορολογούμενους 1,8 δισ. ευρώ, επιφέροντας περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, πτώση της κατανάλωσης, αλλά και του τζίρου των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία που «κλείδωσαν» και στο χθεσινό Euro Working Group θα περιληφθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο με τα συνολικά πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή έως και τις 22 Μαΐου, ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να δοθεί το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Δεδομένο είναι ότι τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με αυτά που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο, θα επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ήδη η αγορά και θα «βυθίσουν» ακόμη βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή απομείωση του χρέους.
Αν και από το «πακέτο» των νέων μέτρων φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, όπως και η επιβολή ειδικού φόρου στο ίντερνετ, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρ’ όλα αυτά το μίγμα παραμένει «εκρηκτικό» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς φέρνει:
1. Από τον Ιούνιο αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βενζίνη, LPG, κηροζίνη και αέριο. Το αποτέλεσμα θα είναι η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί 5 με 10 λεπτά το λίτρο.
2. Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα.
3. Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό, που μεταφράζεται σε αύξηση από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο.
4. Από την 1η Ιουλίου αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, με στόχο έσοδα 450-500 εκατ. ευρώ.
5. Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο την είσπραξη 30 εκατ. ευρώ.
6. Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά σχήματα.
7. Θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από τρία αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών.
8. Από τον Ιανουάριο 2017 επιβολή νέου ειδικού φόρου στον καφέ.
9. Επιβολή φόρου και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στον σχεδιασμό βέβαια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ., η οποία θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Εντός του δευτέρου εξαμήνου εξάλλου αναμένεται και η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει επίσης η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.