ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

Τατούλης: Θα τηρηθεί η συμφωνία Περιφέρειας - Υπουργείου για τη φιλοξενία προσφύγων

Οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα «τρέχουν» και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες είναι ραγδαίες. Ο ενοικιασμένος χώρος στη ΒΙΠΕ ήδη ετοιμάζεται από το ΓΕΑ για την εγκατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι όπως λένε όλες οι πληροφορίες έρχονται στις 15 Ιουνίου, οι βιομήχανοι της Τρίπολης που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ έχουν διατρανώσει τη θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει καταυλισμός μέσα στη βιομηχανική ζώνη και ο Δήμος Τρίπολης με δελτίο Τύπου διαμαρτύρεται ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις κινήσεις αυτές.
Λόγω όλων των παραπάνω, αλλά τονίζοντας συνεχώς στον λόγο του ότι δεν είναι αρμόδιος για ζητήματα της δημοτικής αρχής, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε εκτάκτως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες της Περιφέρειας σχετικά με τις κινήσεις της ΠΠ για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού την Παρασκευή 27 Μαΐου.
Ως προς τη φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο, ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πολλάκις διατυπωμένη από πλευράς του δέσμευση ότι θα τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα, ενώ υπενθύμισε τη συνάντηση την οποία είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα και τη συμφωνία τεσσάρων σημείων στην οποία είχαν καταλήξει:
α. Συνολικά οι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο δεν θα ξεπερνούν τους 2.000
β. Ο χώρος εγκατάστασης θα είναι στεγασμένος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για hot-spot
γ. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση της περιοχής και πέραν της εγκατάστασης
δ. Θα ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες
«ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΠΕ»
Μάλιστα, ο κ. Τατούλης αποκάλυψε ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα όταν έφθασε στην Περιφέρεια η πληροφορία της εγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αναζήτησε τον κ. Βίτσα ο οποίος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συνομιλούσαν άμα τη επιστροφή του υπουργού.
Δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τη συμφωνία Περιφέρειας και Υπουργείου
Αυτό τόνισε ο κ. Τατούλης και με νόημα επεσήμανε ότι η Περιφέρεια προειδοποιεί τους πάντες ότι μόνο αυτή η συμφωνία είναι βιώσιμη.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις τρέχουσες ραγδαίες εξελίξεις επάνω στο ζήτημα και για τη στάση της δημοτικής αρχής της Τρίπολης απέναντι στην πιθανότητα που γίνεται βεβαιότητα της εγκατάστασης προσφύγων στη ΒΙΠΕ  ο περιφερειάρχης αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν γνωρίζει και δεν είναι αρμοδιότητά του να γνωρίζει τι πράττει ο Δήμος, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι την Περιφέρεια την αφορά μόνο η συμφωνία των τεσσάρων σημείων με τον αναπληρωτή υπουργό και ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτήν ή μια μονομερής ενέργεια θα έχει και την ανάλογη απάντηση από τον περιφερειάρχη, τονίζοντας μάλιστα:
Με ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΧΩΡΩΝ»
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το αν η περιφερειακή αρχή ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του χώρου στη ΒΙΠΕ, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι δεν είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να συνομιλεί με ιδιοκτήτες χώρων και για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι Περιφέρεια και Υπουργείο έκαναν μια συμφωνία Αρχών, την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει.
«ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
Ο κ. Τατούλης ερωτηθείς ως προς το χρονοδιάγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων απάντησε ότι θα φιλοξενηθούν από έξι έως εννέα μήνες, το πολύ για έναν χρόνο, ενώ επεσήμανε ότι θα πρόκειται για προσωρινή και όχι για μόνιμη εγκατάσταση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.