ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

Από ποιες χώρες και γιατί η Ελλάδα αναζητά εργατικά χέρια

 


Σε διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες, αναζητά η Ελλάδα την επίλυση του οξυμένο προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά εξειδικευμένου προσωπικού.

Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για πολλούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου γύρω από οικονομικά θέματα και ζητήματα της αγοράς εργασίας.

«Είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προηγουμένως είχε παραδεχθεί ότι παρατηρούνται υψηλές ελλείψεις προσωπικού σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής τομές (γεωργική παραγωγή), αλλά και ο τουριστικός τομέας.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, γιατί «ξεκινήσαμε από πολύ υψηλά ποσοστά».

Οι κλάδοι

Σε ο, τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού κατά τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μεγάλο έλλειμμα εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή, με βασικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων (όπως η ελαιοπαραγωγή), να κινδυνεύουν, ενώ μεγάλη πίεση διαπιστώνεται και σε πέντε – άλλους – παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.

Ταυτόχρονα κατά την τελευταία σεζόν, η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με 55.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και τον επισιτιστικό τομέα.

Σύμφωνα με καταγραφές του ΣΕΒ «τα ελλειμματικά ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, φθάνουν το 10%  σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωση» ενώ έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανικών Επιχειρήσεων δείχνει ότι σε κλαδικό επίπεδο οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στην μεταποίηση όπου καταγράφεται ένα χάσμα της τάξης του 5-6%.

Από αναλύσεις του ΣΕΒ προκύπτουν ορισμένα επαγγέλματα – ειδικότητες, με υψηλή ζήτηση, στα οποία, ωστόσο, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό. Επαγγέλματα υψηλής ζήτησης προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της Μεταποίησης, των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ), της Ενέργειας, των Logistics και είναι: Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής. Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Ηλεκτρολόγος παραγωγής. Τεχνικός συντήρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τεχνικός αυτοματισμού. Χειριστής βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού. Χειριστές μηχανημάτων έργου. Τεχνίτης μετάλλου. Τεχνίτης επεξεργασίας τροφίμων.

Πηγή: ot.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.