ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Φόβος και τρόμος από τις συμμορίες ανηλίκων σε Πελοπόννησο και Ελλάδα









426 παιδιά έπεσαν θύματά άγριων ληστρικών επιδρομών στην Ελλάδα το 2022. Το φαινόμενο παρουσιάζει αύξηση 59%, μέσα σε ένα χρόνο. Με τους ίδιους ανησυχητικούς ρυθμούς, κυλούν και οι πρώτες βδομάδες του 2023.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Ώρα 20:30, οδός Ζαχαρία Παπαντωνίου, Κάτω Πατήσια. Ένας 16χρονος μαθητής, δέχεται επίθεση από 4 ανήλικα αγόρια την ώρα που περπατάει με έναν φίλο του. Οι δράστες ζητούν το κινητό του τηλέφωνο και τα χρήματα που έχει πάνω του και όταν εκείνος αντιστέκεται, με ένα μαχαίρι, του καταφέρνουν χτυπήματα στο μηρό, την πλάτη και το θώρακα. Του αρπάζουν τα προσωπικά του αντικείμενα και τον αφήνουν αιμόφυρτο στο δρόμο. Ο μαθητής θα καταλήξει στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πνεύμονα. Πρόκειται για ένα μόνο από τα εκατοντάδες περιστατικά ληστείας σε βάρος ανηλίκων που καταγράφονται κάθε χρόνο στις γειτονιές όλης της χώρας.
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, στις περισσότερες υποθέσεις που διαχειρίζονται, οι δράστες δεν έχουν καν ενηλικιωθεί και τα κίνητρα των επιθέσεων έχουν φόντο ένα κύμα παραβατικότητας που καταγράφεται στα πλαίσια της διεκδίκησης μιας… "κληρονομημένης" επικυριαρχίας σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Δύο μαθητές την ημέρα θύματα ληστείας
Σχεδόν δύο μαθητές έπεφταν θύματα ληστείας, κλοπής ή απόπειρας κάθε ημέρα του 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος".
Ο αριθμός τους άγγιξε τους 577, παρουσιάζοντας αύξηση 59%, μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Αντίστοιχα ανοδική πορεία, είχαν και οι υποθέσεις που έφτασαν στις υπηρεσίες της Αστυνομίας που εκτοξεύτηκαν κατά 46% (393 από 268 το 2021). Το ίδιο διάστημα οι ανήλικοι δράστες ληστρικών επιδρομών, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Οι "άγουρες" συμμορίες που επιδίδονται σε ληστείες, συνήθως αναζητούν "λάφυρα" δύναμης, στοχεύοντας στα κινητά τηλέφωνα, τα χρήματα, ακόμα και τα ρούχα των ανήλικων θυμάτων τους. "Απλά θέλαμε λεφτά και επειδή είχε αυτός λεφτά του τα πήραμε... ", ανέφεραν σε μεταξύ τους μηνύματα οι νεαροί δράστες μιας άλλης αιματηρής ληστείας που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα στη Νέα Σμύρνη, με θύμα έναν 15χρονο Ουκρανό.
Άγριο ξύλο εντός και εκτός σχολείων
Η έξαρση της ανήλικης παραβατικοτητας όμως δεν περιορίζεται στις αιματηρές ληστρικές επιθέσεις. Σοκαριστικοί παραμένουν για ένα ακόμα έτος οι αριθμοί που καταγράφουν τα περιστατικά βίαιων ξυλοδαρμών μαθητών. Συνολικά το 2022, η αστυνομία διαχειρίστηκε 316 υποθέσεις με σωματικές βλάβες ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 356. Αρκετές από αυτά μάλιστα σημειώθηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός ανησυχητικού κύμματος bullying, που συνεχίζει να παρατηρείται και το 2023.
"Δεν ασχολείται κανείς. Είναι παιδιά που τα δέρνουν, άλλα που φέρνουν μαχαίρια, και bullying γίνεται σε όλες τις τάξεις. Πάρα πολλά παιδιά έχουν πρόβλημα", ανέφερε λίγες ημέρες πριν στην ιστοσελίδα gegonota.news, μητέρα μαθητή σε γυμνάσιο του Αλμυρού στο Βόλο. Την προηγούμενη Τρίτη, ένας μαθητής του σχολείου έπεσε θύμα άγριου bullying από συμμαθητή του, ο οποίος τον έδειρε και μετά τον έγδυσε, διαπομπεύοντας τον. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ανήλικος δράστης, είναι μέλος μαθητικής συμμορίας, που εκφοβίζει ακόμη ένα παιδί και το ενέπλεκε σε κλοπές. Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελέως Ανηλίκων, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της έργω εξύβρισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. έχει υποδεχτεί 907 υποθέσεις σωματικών βλαβών ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 1032.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.