ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν κέρδη στις τράπεζες, όχι όμως για τους καταθέτες

 


Αυγατίζουν πλέον τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών αφήνοντας πίσω τη δυστοκία των προηγούμενων ετών

Το άνοιγμα του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκλεισε συγχρόνως έναν άλλον. Αυτόν της χαμηλής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες για περισσότερο από δέκα χρόνια «υπέφεραν» από τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Έτσι κλείνοντας ο κύκλος αυτός ανοίγει ένας νέος, με τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών πλέον να αφήνουν πίσω τους τη «μετριοπάθεια» των προηγούμενων ετών. Όμως ενώ τα κέρδη των τραπεζών ενισχύονται, η κεφαλαιακή τους επάρκεια ισχυροποιείται και παράλληλα ετοιμάζονται να ανταμείψουν τους μετόχους τους με διανομή μερισμάτων, υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να αισθάνονται «ριγμένοι». Κι αυτοί είναι οι καταθέτες.

Τα υψηλά επιτόκια

Η αύξηση του κόστους δανεισμού ελέω των αυξημένων επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενίσχυσε τα έσοδα των τραπεζών από τους τόκους και ήταν ο κύριος ωστικός παράγοντας για τα κέρδη τους.

Ενδεικτικό είναι, ότι ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών από την έναρξη του τρέχοντος έτους απούσης της σημερινής συνεδρίασης καταγράφει ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο 18,65%, ενώ τα κέρδη του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διαμορφώνονται στο 12,55%.

Ωστόσο, ενώ τα επιτόκια ανεβαίνουν και μαζί τους τα κέρδη, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να μετακυλήσουν τα κέρδη ή σημαντικό μέρος αυτών στις καταθέσεις. Έτσι ενώ οι δανειολήπτες επιβαρύνονται αισθητά την ίδια ώρα τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τις έως και ασύμφορες.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.