ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Επιδημία λουκέτων πλήττει την ελληνική βιομηχανία-Τα ηχηρά λουκέτα σε εργοστάσια

 


Μεγαλώνει η λίστα των λουκέτων σε εργοστάσια στην Ελλάδα. Τα τρία εργοστάσια που κατέβασαν ρολά τους τελευταίους μήνες.

Επιδημία λουκέτων πλήττει την ελληνική βιομηχανία. Μέσα σε μια εβδομάδα τρεις ιστορικές βιομηχανίες πολυεθνικών συμφερόντων κατέβασαν ρολά στα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα.

Το πρώτο ηχηρό λουκέτο της υαλουργίας Γιούλα

Το πρώτο ηχηρό λουκέτο των τελευταίων ημερών είναι αυτό της υαλουργίας Γιούλα. Την απόφαση έλαβε ο πορτογαλικός όμιλος BA Glass, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός γυάλινων συσκευασιών στον κόσμο, στον οποίο ανήκει η Γιούλα από το 2017. Ο ξαφνικός θάνατος της Γιούλα και το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Αιγάλεω δεν ήταν κάτι αναμενόμενο. Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 αναφερόταν ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του ελληνικού εργοστασίου, ενώ δεν γινόταν καμιά αναφορά σε ζημιές.

Το 2022 η ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, δηλαδή η Γιούλα είχε εμφανίσει πωλήσεις πάνω από 60 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 45,5% σε σχέση το 2021 και οι ζημιές προ φόρων ήταν μόλις 239 χιλ. ευρώ, από ζημιές 2,163 εκατ. ευρώ το 2021. Η Γιούλα είχε δημιουργηθεί από τα αδέλφια Κυριάκο και του Γιάννη Βουλγαράκη, πριν από 77 χρόνια στη Νίκαια.

Κλείσιμο δυο μονάδων συσκευασίας της Sonoco

Το λουκέτο στη Γιούλα ακολούθησε το κλείσιμο δυο μονάδων συσκευασίας της Sonoco. Για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε Νεοχωρούδα και Σταυροχώρι ενημερώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Οι μονάδες θα κλείσουν οριστικά στις 31 Μαΐου. Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (χρήση 2021) που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία εμφανίζει πωλήσεις 19,932 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το υποκατάστημα στο Κιλκίς με δραστηριότητα την Κατασκευή Μασουριών, Καρουλιών και Παρομοίων ειδών από Χαρτί και Χαρτόνι, να έχει συνεισφέρει στον κύκλο εργασιών 8.238.543 ευρώ. Τα μικτά αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου δηλαδή πωλήσεις μείον κόστος πωληθέντων, παρουσίασαν κέρδος 1.539.933 ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στις 540.335 ευρώ. Η ελληνική θυγατρική ελέγχεται κατά 100% από την ενδο-ομιλική οντότητα Sonoco Alcore Sarl που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι μέλος της Sonoco Products Company με έδρα στην Νότια Καρολίνα, των ΗΠΑ.

Οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά λουκέτα. Στις 13 Απριλίου του 2023 μπήκε οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα. Το κλείσιμο του εργοστασίου ήταν αποτέλεσμα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμερικανική πολυεθνική. Η ελληνική θυγατρική της αμερικανικού ομίλου εμφάνισε το 2022 κέρδη αυξημένα κατά 57,17% στα 2,136 εκατ. ευρώ και πωλήσεις μειωμένες κατά 14,19% στα 38,855 εκατ. ευρώ. Επίσης πέρσι, ο Βρετανικός όμιλος Reckitt Benckiser, σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα το μαλακτικό ρούχων Quando, έκλεισε το εργοστάσιο στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία ήταν ότι η παραγωγή κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη. Πέρυσι έκλεισαν και δύο μονάδες της Crown Hellas Can. Τον περασμένο Ιούνιο έκλεισε η γραμμή παραγωγής άκρων (καπάκια) στην Κόρινθο και το εργοστάσιο της στην Πάτρα. Η απόφαση αυτή επηρέασε τους 121 εργαζομένους που απασχολούνταν στο εργοστάσιο της Πάτρας και 39 θέσεις χάθηκαν στην Κόρινθο.

dnews.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.