ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων στην Ελλάδα

 


Τον πέµπτο υψηλότερο δείκτη οικονοµικής ανισότητας µεταξύ 13 ευρωπαϊκών κρατών κατέχει η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην ανισότητα και στο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων αναδεικνύεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσµού είναι 5,28 φορές µεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 20% του πληθυσµού. Βάσει αυτού του στοιχείου, η Ελλάδα καταλαμβάνει τον πέµπτο υψηλότερο δείκτη οικονοµικής ανισότητας µεταξύ 13 ευρωπαϊκών κρατών.

Την ίδια στιγμή το πλουσιότερο 25% του πληθυσµού κατείχε το 45,7% του συνολικού διαθέσιµου εισοδήµατος -το 2022 ήταν 45,3% και 44,19% το 2019. Από την άλλη πλευρά, το φτωχότερο 25% του πληθυσµού κατείχε το 2023 το 10,4% του συνολικού διαθέσιµου εισοδήµατος.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισµό βρισκόταν το 26,1% του πληθυσµού έναντι 26,3% στην έρευνα του 2022. Με τη χώρα να κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πληθυσµού σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισµό µεταξύ 12 ευρωπαϊκών χωρών, µετά τη Βουλγαρία (30%) και την Ισπανία (26,5%).

Σύµφωνα µε την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, το 47,3% στο σύνολο των νοικοκυριών αντιµετωπίζει δυσκολίες στην πληρωµή του κόστους στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο, πάγια), µε το ποσοστό στον µη φτωχό πληθυσµό να διαµορφώνεται επίσης σε υψηλά επίπεδα και δη σε 39,8%. To 23,6% του πληθυσµού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών δεν υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβληµα υγείας, αν και χρειαζόταν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για οδοντιατρική εξέταση ανεβαίνει στο 32,3%.

dnews.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.