ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Δάνεια μεταξύ φίλων και ιδιωτών –ΤΟ πρόβλημα και η παγίδα με την εφορία


 Όταν αναφερόμαστε σε δάνεια συνήθως έχουμε στο μυαλό μας αυτά που δίνονται από τις τράπεζες προς τους ιδιώτες. Υπάρχουν και τα δάνεια που πραγματοποιούνται μεταξύ φυσικών προσώπων -όπως μεταξύ φίλων- τα οποία έχουν και αυτά κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να συναφθούν με τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η πρώτη ερώτηση είναι εάν μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να δανείσει νόμιμα χρήματα σε ένα άλλο φυσικό πρόσωπο. Η απάντηση είναι ότι μπορεί.

Η διαδικασία του δανείου έχει τα εξής στάδια:

  • Πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία σύμβασης μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου.
  • Στη συνέχεια ο δανειστής προσκομίζει την υπογεγραμμένη σύμβαση στην εφορία όπου ανήκει προκειμένου να πληρώσει χαρτόσημο 3,6% επί του ποσού του δανείου.
  • Όταν έρθει η ώρα της φορολογική δήλωσης ο δανειστής θα πρέπει να συμπληρώσει σε συγκεκριμένο κωδικό του εντύπου της φορολογικής δήλωσης τα χρήματα που έδωσε, έτσι ώστε να προσμετρηθεί το ποσό στα τεκμήρια του.

Η παγίδα και τι ισχύει με τη δωρεά χρημάτων

Η παγίδα εδώ είναι ότι εάν ο δανειστής δεν έχει τα χρήματα να καλύψει τα τεκμήρια του, θα φορολογηθεί.

Επίσης, ο δανειζόμενος από τη μεριά του θα πρέπει να δηλώσει ότι έλαβε τα χρήματα αυτά συμπληρώνοντας και τα στοιχεία του δανειστή.

Υπάρχει και η περίπτωση δωρεάς χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων όπου σε αυτή την περίπτωση εάν τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν συγγένεια Α’ βαθμού το ποσό της δωρεάς φορολογείται έως και 40% αναλόγως το ποσό και τον βαθμό συγγένειας.

reader.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.