ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Οι ηλικιωµένοι δουλεύουν για τους νέους: 125.000 πλέον οι εργαζόµενοι συνταξιούχοι

 


Μεγάλο έλλειµµα στις προσλήψεις νέων καταγράφουν για τη χώρα µας τα στοιχεία της ∆ΥΠΑ και της ΕΛΣΤΑΤ που αποδίδουν την αύξηση της απασχόλησης στη µείωση της γυναικείας ανεργίας και στον αριθµό του µη ενεργού πληθυσµού που απασχολείται µε τις νέες ρυθµίσεις (συνταξιούχοι), οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν το 1,2% των απασχολουµένων (125.000).

Αντίθετα µε ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα, η ∆ιεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην ετήσια έκθεσή της εκτιµά ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε διεθνές επίπεδο υποχώρησε στο χαµηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας, και προβλέπει περαιτέρω µείωση. Ωστόσο, χαρακτηρίζει ανησυχητικό τον αριθµό των νέων 15-24 ετών που δεν βρίσκονται ούτε σε θέση εργασίας ούτε σε εκπαιδευτική διαδικασία ούτε σε κάποιο πρόγραµµα κατάρτισης.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων το 2023, που υποχώρησε στο 13%, είναι το χαµηλότερο των τελευταίων 15 ετών. Είναι µειωµένο σε σύγκριση µε το 13,8% που καταγραφόταν το 2019, πριν από την πανδηµία. Προβλέπεται να µειωθεί περαιτέρω, στο 12,8%, το 2024 και το 2025. Ο συνολικός απόλυτος αριθµός των άνεργων νέων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 64.900.000 διεθνώς: χαρακτηρίζεται ο χαµηλότερος από το 2000. Στα ίδια επίπεδα του 2000 βρίσκεται και η µείωση της ανεργίας στη χώρα, η οποία τον Ιούνιο κινήθηκε στο 9,6% από 11,4% τον Ιούνιο 2023, όµως δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,9% το α΄ εξάµηνο του έτους.

Η εξήγηση

Βάσει της µηνιαίας έρευνας εργατικού δυναµικού της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της απασχόλησης προέρχεται κυρίως από τη δεξαµενή του µη ενεργού πληθυσµού και σε µικρότερο βαθµό από τη δεξαµενή των ανέργων. Σε αµιγώς τεχνικούς όρους, αυτός είναι ο λόγος που, ενώ ο ρυθµός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε στο 6µηνο (Ιανουαρίου -Ιουνίου 2024), ο αντίστοιχος ρυθµός µείωσης του ποσοστού ανεργίας επιβραδύνθηκε. Ο αριθµός των ατόµων κάτω των 75 ετών που δεν περιλαµβάνονται στο εργατικό δυναµικό, δηλαδή των ατόµων που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, φαίνεται ότι συρρικνώθηκε τους τελευταίους µήνες.

Η πρώτη προφανής εξήγηση είναι ότι χιλιάδες άτοµα που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο συνέχισαν να εργάζονται και µετά τη συνταξιοδότηση, λόγω του ευεργετικού νόµου Γεωργιάδη, που κατήργησε το πέναλτι στις συντάξεις τους. Η δεύτερη εξήγηση σχετίζεται µε την αύξηση της συµµετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Παρότι µόνο το 34% των γυναικών της χώρας µας απασχολούνται, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός µέσος όρος είναι στο 42%, το τελευταίο διάστηµα υπάρχει µια συγκρατηµένη άνοδος των ποσοστών εργασίας των Ελληνίδων, έστω και σε εποχικά επαγγέλµατα. Σε ό,τι αφορά τη συνολική απασχόληση, ο µέσος ετήσιος ρυθµός αύξησης διαµορφώθηκε στο 1,9% στο εξάµηνο (80,4 χιλ. άτοµα) από 1,6% πέρυσι, ενώ ο µέσος ετήσιος ρυθµός µείωσης των ανέργων διαµορφώθηκε στο 4,3% (23,5 χιλ. άτοµα) από 12,3% το περσινό 6µηνο.

Το εργατικό δυναµικό σηµείωσε µέση ετήσια αύξηση 1,2% το 6µηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 από οριακή µείωση 0,2% πέρυσι και ο µη ενεργός πληθυσµός κινήθηκε εντονότερα καθοδικά απ’ ό,τι το προηγούµενο έτος (2,6% vs 0,6%).

Η ικανοποιητική αύξηση της απασχόλησης στέλνει ένα θετικό µήνυµα για το β΄ εξάµηνο του 2024 (6/9/2024). Σε αυτό προστίθενται η ισχυρή αύξηση του δείκτη όγκου λιανικού εµπορίου, η απότοµη ενίσχυση του βαθµού χρησιµοποίησης εργο στασιακού δυναµικού στη βιοµηχανία, η ενίσχυση του δείκτη οικονοµικού κλίµατος και η παραµονή του δείκτη PMI µεταποίησης άνω του ορίου των 50 µονάδων. Σε παγκόσµια κλίµακα, οι µισοί και πλέον νέοι εργαζόµενοι απασχολούνται στον ανεπίσηµο τοµέα, διαπιστώνει η ∆ΟΕ, σύµφωνα µε την οποία «οι πιθανότητες πρόσβασης σε αξιοπρεπείς δουλειές παραµένουν περιορισµένες σε αναδυόµενες και αναπτυσσόµενες οικονοµίες». Οι νέοι επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαµψη της αγοράς εργασίας διεθνώς από τις νέες: τα ποσοστά ανεργίας των νέων γυναικών (12,9%) και των νέων ανδρών (13%) το 2023 σχεδόν εξισώθηκαν, αντίθετα µε τα χρόνια πριν από την πανδηµία, όταν αυτά των νέων ανδρών ήταν αισθητά υψηλότερα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.