ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αυτοδιοίκηση

Συνάντηση με Π. Νίκα και Ελ. Αλειφέρη είχε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. David D. Pearce κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα

ap2Το Δημαρχείο Καλαμάτας και την επισκέφθηκε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής David D. Pearce και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Π Νίκα. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας και ο Δήμαρχος τόνισε προς τον Πρέσβη πως «τρέφουμε τα καλύτερα αισθήματα για τον Αμερικανικό λαό».
Ο κ. Νίκας παρουσίασε με συντομία την ιστορία της περιοχής μας και τόνισε πως στην Καλαμάτα συντάχθηκε το πρώτο διπλωματικό κείμενο του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς το Αμερικανικό έθνος, που συνοδεύθηκε από εκείνη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Το κείμενο αυτό απεστάλη το 1821 στις ΗΠΑ και «η διακήρυξη αυτή εμπεριέχει τις ίδιες αξίες με εκείνες, για τις οποίες πολέμησε ο Αμερικανικός λαός για την ελευθερία του, στα τέλη του 18ου αιώνα», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στον Πρέσβη. Ο David D. Pearce ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά αυτού του κειμένου, που του επιδόθηκε σε πάπυρο, τονίζοντας πως πάντοτε αναζητεί ιστορικά ντοκουμέντα για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.
ap3Ο Δήμαρχος έκανε μια παρουσίαση, σε αδρές γραμμές, της κατάστασης στην Καλαμάτα και την περιοχή της, όσον αφορά σε οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους. Τόνισε, δε, προς τον κ. Pearce ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ σε θέματα όπως (ενδεικτικά):
Αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας για πολιτιστικές εκδηλώσεις
Πρόγραμμα εκπαίδευσης με Αμερικανούς ειδικούς διδάσκοντες, για μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σχετικά με τη δημιουργία μικρής επιχείρησης (κατάστημα, βιοτεχνία κ.λπ.)
Πρόγραμμα εκπαίδευσης ομάδας αγροτών από το Δήμο Καλαμάτας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων κ.ά.,
καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, της προβολής και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ κ.ά.
Δεδομένων των κλασικών σπουδών του Πρέσβη, ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε και για τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, τις οποίες χρηματοδοτεί ο Δήμος Καλαμάτας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πόλη περί τα 1.000 χρόνια παλιότερη από την Αρχαία Μεσσήνη.
Ο Δήμαρχος προσέφερε, επίσης, στον Πρέσβη τον τουριστικό οδηγό του Δήμου και μιαν έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το αρχείο του Χρήστου Αλειφέρη, καθώς και τοπικά προϊόντα.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα:
«Καλωσορίζουμε τον κ. Πρέσβη στην πόλη της Καλαμάτας. Είχαμε μία μακρά συνεργασία. Του εξέθεσα όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην πόλη, πάντοτε στο πνεύμα μίας δημιουργικής συνεργασίας με την Αμερικανική Πρεσβεία. Είναι η δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ (με Αμερικανό Πρέσβη) και προσδοκούμε σε αποτελέσματα. Θα εργασθούμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, να έχουμε δηλαδή πρακτικά αποτελέσματα και η συνεργασία να είναι αποδοτική για τον τόπο, για ό,τι γνωρίζετε – και τα έχουμε θέσει κατά καιρούς – από τις εξαγωγές των προϊόντων μέχρι την τουριστική ανάπτυξη, μέχρι την κρουαζιέρα. Όπως ξέρετε, στα δύο τελευταία είναι κυριαρχικός ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τα θέσαμε υπόψη του και χαίρομαι για το γεγονός ότι ο κύριος Πρέσβης μας άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και μας υποσχέθηκε ότι θα εργασθούμε από κοινού προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας συνδέεται με απολύτως φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχουμε και τα εθνικά μας ζητήματα, τα οποία θέτουμε κι εμείς σε κάθε ευκαιρία, πάντοτε συγχρονισμένοι με την Ελληνική Κυβέρνηση και με αυτά για τα οποία μάχεται η Ελληνική Κυβέρνηση».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.