ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Επανεκκινηση της Οικονομιας ζητει ο Σαμαρας

Την επανεκκίνηση της οικονομίας κατά την παρουσίαση της πρότασής του για την έξοδο από την κρίση, πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι ως επανεκκίνηση εννοεί "ένα δημιουργικό σοκ", μια ρεαλιστική πρόταση, καθώς με την ακολουθούμενη πολιτική «η χώρα έχει υποστεί ένα παραλυτικό σοκ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς πρότεινε κατάργηση του πόθεν έσχες οποιασδήποτε κατοικίας για 3 χρόνια, καμία περαιτέρω αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19%, με ανάλογες μειώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες καθώς για τον Τουρισμό. Υπογράμμισε επίσης πως στόχος είναι στο εξής να εξετασθεί το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα..
Παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε για τολμηρή μείωση των φορολογικών συντελεστών και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. ....
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του, στην εκδήλωση που έχει επονομαστεί "Ζάππειο 2". με αναφορά στο θάνατο του 44χρονου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. «Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως η προχθεσινή δολοφονία του 44χρονου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας».

Συνεχίζοντας στα οικονομικά είπε ότι «είναι παραλυτικό και επικίνδυνο το χρέος» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ενοχοποιεί τον εαυτό της». Έκανε αναδρομή στα γεγονότα προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προετοίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ και δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου.
Μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να γίνουμε καλύτεροι χωρίς επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία ανέφερε. «Σας καλώ να ξορκίσουμε μαζί τα φαντάσματα του λαϊκισμού και της μοιρολατρίας», είπε στα συγκεντρωμένα στελέχη και πρόσθεσε ότι προτείνει ένα «συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας».
Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας, δήλωσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τολμηρή και άμεση αλλά και μεσοπρόθεσμη. Χαρακτηριστικά ανέφερε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45 στο 40% και ο ΦΠΑ από 23 σε 19%, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 5,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο ειδικός φόρος.
Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία.
Επανέλαβε την πρότασή του να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Επίσης πρότεινε γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με σταθερό και τολμηρό σύστημα που να χτυπά την φοροδιαφυγή, καθώς και νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων με παράλληλη αεροφωτογράφιση.
Τα επτά βήματα επανεκκίνησης
O κ. Σαμαράς ανέπτυξε επτά βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας:
Πρώτον μείωση των φορολογικών συντελεστών: Πρότεινε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από 25 που είναι σήμερα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% θα υποχωρήσει στο 40% και μέσα σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%. Ο ΦΠΑ από 23 σε 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13 σε 9% στη μεσαία, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 4,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.

Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με δρακόντειες ποινές για τη μαύρη εργασία και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Δεύτερο βήμα η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος: Κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας, όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και κατάργηση του «πόθεν έσχες» με εξαίρεση των πολιτικών. Επανέφερε την πρότασή του να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Τρίτο βήμα η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση απλού και σταθερού συστήματος με κωδικοποίηση των διατάξεων και αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.

Τέταρτο βήμα η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, με ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της Ελλάδας και απαγόρευση δια ροπάλου της αυθαίρετης δόμησης.

Πέμπτο βήμα θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες και οι οφειλές κάθε είδους. Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα δεν πληρώνω.

Έκτο βήμα η δέσμευση των τραπεζών ότι θα προσφέρουν στην οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισ. και προχθές προσθέσαμε ρύθμιση για 30 δισ. «Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να παραταθούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και για το 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έβδομο βήμα μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που θα επανενεργοποιήσει την οικοδομή που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Επίσης, πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αξιοποίηση των ευρωπαικών κονδυλίων, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτές οι ανάσες μπορούν να φέρουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο πάνω από 8 δισ. τα δύο πρώτα χρόνια.

Ειδική αναφορά έκανε στην αποκατάσταση της αδικίας στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ όπως και τις ενισχύσεις προς τους πολύτεκνους.
Το σύνολο των μέτρων επανεκκίνησης θα έχουν κέρδος μείωσης του ελλείμματος κατά 2% ανέφερε και πρόσθεσε μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Πρώτο την κοστολόγηση των νοσοκομείων, με πλήρη μηχανογράφηση και όρους στην συνταγογράφηση σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια και μετά μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Περικοπή των επιδομάτων στα ρετιρέ και ιδίως των ΔΕΚΟ. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλη και ότι μεγαλώνει ξανά το κράτος του κόμματος. Εμείς δεν προτείνουμε οριζόντιες περικοπές ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος επανεκκίνησης της ΝΔ θα έχει αποτέλεσμα μείωση του ελλείμματος σε 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια.
Μίλησε για θεσμικά μέτρα που θα συνοδεύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας προτάσσοντας τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και έκανε ειδική αναφορά στην ανακήρυξη ΑΟΖ που, όπως είπε, φοβάται το ΠΑΣΟΚ και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις
Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. Το προτείναμε γιατί ξέραμε ότι το χρέος θα ξεφύγει αλλά η κυβέρνηση μας χλεύασε ανέφερε ο κ. Σαμαράς σήμερα η Τρόικα το βάζει σαν όρο του δανεισμού και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό απαιτεί χρόνο ενώ έκανε λόγο για ανοησίες και φιάσκα τύπου Αστακού.
Για το θέμα των Ακινήτων ανέφερε ότι μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε και πρότεινε αξιοποίηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αξιοποιώ την περιουσία του Δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν είπε ο κ. Σαμαράς. Αν δεν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας, θα είναι ξεπούλημα. Μορφές αξιοποίησης είναι πολλές: από ενοικίαση και ΣΔΙΤ μέχρι Αμοιβαία Κτηματομεσιτικά Κεγφάλαια. Εταιρίες Συμμετοχών και δημιουργία ειδικών επενδρυτικών Οχημάτων για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Πάντως ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν είμαι ατζέντης για να μιλήσω σήμερα για το ένα ή το άλλο ακίνητο, όπως περιμένουν ορισμένοι».
Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά σημείωσε ότι όλες μαζί οι ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο δεν φθάνουν τα 6 δισ. Αν η κυβέρνηση αρχίσει να πουλά μαζικά μετοχές θα ρίξει κι άλλο τις τιμές. Χαρακτήρισε λάθος το σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ, που δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. «Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με σύγχρονο τρόπο ξεκινώντας από την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή για το κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση.

Στρατηγικός επενδυτής είπε ο κ. Σαμαράς θα αναζητηθεί και για τις άλλες ΔΕΚΟ. Για τον ΟΠΑΠ είπε ότι φέρνει έσοδα, δεν μπορούμε να τον πουλήσουμε σε τιμή όσο τα έσοδά του για δύο ή τρία χρόνια, ενώ στράφηκε και εναντίον των συνδικαλιστών λέγοντας ότι « κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ιδιοκτήτης της ενέργειας ή άλλων δημόσιων υποδομών».
Πολιτικά μηνύματα
Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «κάποιοι ποντάρουν σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αστάθεια σε μία ευαίσθητη περιοχή». Επιχειρηματολόγησε για την αλλαγή των όρων του μνημονίου λέγοντας ότι «η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν καλύτερους όρους με διαπραγμάτευση κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου».
Θα διαπραγματευθώ όλους τους όρους της επανεκκίνησης, διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευθεί κάθε ιδέα που θα δίνει ανακούφιση στην διαχείριση του χρέους. Επανήλθε στην πρόταση για το ευρωομόλογο και στη δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αναφέρθηκε στην συζήτηση των ημερών λέγοντας ότι «η επιμήκυνση δεν είναι ανώδυνη και οποιοσδήποτε ανασχεδιασμός του χρέους προυποθέτει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει, δεν έχει σχέδιο. Το καινούργιο μνημόνιο συζητείται γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο».

Έστειλε και πολιτικά μηνύματα αναφέροντας: «Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στο μνημόνιο όταν πολύ έλεγαν ότι είναι ο μόνος τρόπος και διατύπωσα απερίφραστα τις απόψεις μας και στο εξωτερικό. Η κριτική μας δικαιώθηκε, σήμερα προτείνω την επανεκκίνηση. Εμείς δεν είπαμε «λεφτά υπάρχουν», ούτε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Μιλάνε για συναίνεση. Σε τι να συναινέσω, σε αυτό που διαφωνώ και διαλύει την χώρα μου; ρώτησε ο κ. Σαμαράς μέσα σε έντονο χειροκρότημα και συνέχισε: « να συναινέσω στο λάθος; Θα ήταν έγκλημα. Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Εκείνοι έχουν υποχρέωση να το διορθώσουν; Μήπως η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν;».

Ξεκαθάρισε όμως ότι «εμείς διατυπώσαμε ένα ολόκληρο σχέδιο που μόνο στο σύνολό του μπορεί να αποδώσει. Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνηση να κυβερνά και να κάνει και λάθος, αλλά και της αντιπολίτευσης να έχει διαφορετική γνώμη και να την εκφράζει. Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται ενότητα στο λάθος απαγορεύεται».

Τέλος αναφέρθηκε στα σενάρια περί εκλογών τονίζοντας: «ακούω μικροπολιτικούς εκβιασμούς για πρόωρες εκλογές, καλοδεχούμενες αν τις κάνουν. Δεν είμαι σίγουρος αν τις θέλουν γιατί όπως λένε στο χωριό μου «πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να ρθει το Πάσχα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.