Του Δημήτρη ΔελεβέγκουΤην επίπλαστη μεγέθυνση της οικονομίας που είχε στηριχθεί τα τελευταία χρόνια στο δανεισμό και τα υψηλά ελλείμματα φαίνεται ότι... πληρώνουν αγορά ακινήτων και ιδιοκτήτες που είναι αντιμέτωποι με τη συνεχή μείωση της αξίας της περιουσίας τους και την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας. Η συγκεκριμένη διαπίστωση περιέχεται στην μελέτη που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο, κατά το ετήσιο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων, ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών ερευνών της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης.
Χτίζαμε 40.000 κατοικίες το τρίμηνο
Έως το 2007, πριν την έλευση της κρίσης στην Ελλάδα χτίζονταν 40.000 κατοικίες σε τριμηνιαίο επίπεδο. Σήμερα ο αριθμός των νέων οικοδομών δεν ξεπερνάει τις 3.000- 4.000 ανά τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο οικονομολόγος που επιμελείται την εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της Alpha Bank.
Τα ποσά που επενδύονταν στην οικοδομή διαμορφώνονταν περίπου στα 33-35 δισεκατομμύρια το 2007, ενώ σήμερα έχουν συρρικνωθεί στα 7-8 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές, που αφορούν ένα οικιστικό απόθεμα αντικειμενικής αξίας άνω των 650 δισ. ευρώ το 2013 (από άνω των 1.000 δισ. το 2008), δεν είναι αρκετές για να αντικαταστήσουν ούτε το ¼ των κατοικιών που τίθενται εκτός λειτουργίας κάθε έτος, όπως επισημαίνεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha.Παράλληλα, τη δεκαετία 1997-2007, οπότε δημιουργήθηκε η «φούσκα» στο εγχώριο real estate, οι αξίες υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ κατά την τελευταία εξαετία οι τιμές έχουν υποχωρήσει μιάμιση φορά από το επίπεδο που βρίσκονταν το 2007.«Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονταν πολύ ταχύτερα από τα εισοδήματα και την παραγωγή στη χώρα. Έτσι δημιουργήθηκε η φούσκα στα ακίνητα» σημείωσε ο κ. Μασουράκης.
Σταδιακή ανάκαμψη
Η έξοδο από την κρίση πλησιάζει για την κτηματαγορά και είναι συνακόλουθη της (προβλεπόμενης) σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μασουράκης.«Για τη φετινή χρονιά προβλέπουμε ανάκαμψη, η οποία θα είναι μέτριας έντασης. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία που εξέρχεται από την κρίση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εισερχόταν στην κρίση το 2009. Δεν υπάρχουν τα ελλείμματα και ο υψηλός εσωτερικός δανεισμός που στήριζαν την οικονομία και τον κατασκευαστικό κλάδο πριν από την κρίση. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη, λοιπον, θα είναι δύσκολη διακασία που θα κρατήσει χρόνια» εξήγησε.
Όπως εκτίμησε, στα επόμενα τρίμηνα θα καταγραφεί ελαφριά ανάκαμψη που δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1%, αλλά «είναι κάτι συγκριτικά με την πτώση των εισοδημάτων σε ποσοστό 25% των τελευταίων χρόνων».
Για την αγορά ακινήτων, ο οικονομολόγος της Alpha Bank ανέφερε ότι θα παρατηρηθεί περαιτέρω, αλλά μικρού μεγέθους πτώση των τιμών. Ωστόσο, η σταδιακή επιστροφή στην ανάκαμψη θα οδηγήσει τις αξίες σε σταθεροποίηση για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια και θα ακολουθήσουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης του real estate.Επίσης, αναμένεται να εξομαλυνθεί φέτος η κατάσταση στην κτηματαγορά, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Και αυτό εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης επί των ακινήτων που μειώνεται δραστικά από το 2014, ιδιαίτερα για φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300 χιλ. ευρώ. Αλλά και της δραστικής μείωσης του φόρο μεταβίβασης.
«Σε κάθε περίπτωση, από πουθενά δεν προκύπτει ότι επίκειται νέα πτώση των τιμών των ακινήτων της τάξης του -10,0% το 2014, επιπλέον της πτώσης κατά -32,5% που ήδη έχει σημειωθεί στην περίοδο 2009-2013, όπως φαίνεται να προβλέπει η Fitch» αναφέρεται στην ανάλυση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου