ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ξεμπλοκάρισμα δικαστικών υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος εξετάζει η κυβέρνηση

Τον εξορθολογισμό των φορολογικών προστίμων εξετάζει η η κυβέρνηση
Αλλαγές στα υπέρογκα πρόστιμα της εφορίας αλλά και τρόπους να ξεμπλοκάρουν οι δικαστικές αίθουσες και να εισπράξει το Δημόσιο έσοδα 8 δισ. ευρώ που λιμνάζουν σε υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, στην εφορία θα πρέπει να προσέλθουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «τακτοποίησαν» αυθαίρετους βοηθητικούς χώρους (υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες) για να τους γίνει εκ νέου εκκαθάριση του ΦΑΠ και να γλιτώσουν την πληρωμή διπλάσιου φόρου.
Στα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ 2012 και 2013 υπήρξε χρέωση με διπλάσιο φόρο για τους χώρους που τακτοποίησαν οι ιδιοκτήτες με τους νόμους 4014/2011 και 4178/2013. Αυτό γιατί ο φόρος για τους συγκεκριμένους χώρους δεν υπολογίστηκε στο 50% της φορολογητέας αξίας τους όπως προβλέπει η νομοθεσία αλλά στο 100% .
Οι φορολογούμενοι για να απαλλαγούν – έστω και εκ των υστέρων – από την καταβολή του ΦΑΠ για το 50% της φορολογητέας αξίας των χώρων που «τακτοποίησαν» θα πρέπει, για κάθε έτος:
- Να υποβάλουν στην αίτηση για επανεκκαθάριση της δήλωσης ΦΑΠ (του ηλεκτρονικά υποβληθέντος εντύπου Ε9) στην οποία θα πρέπει να δηλώσει τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτων (Α.Τ.ΑΚ.) για τα οποία ζητά απαλλαγή από τον φόρο για το 50% της φορολογητέας αξίας (ρυθμίσεις ν. 4014/2011 και 4178/2013).
- Να συνυποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011 και 4178/2013 (άρθρο 24) καθώς και ένα οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι οι συγκεκριμένοι χώροι μετατράπηκαν από βοηθητικούς σε χώρους κύριας χρήσης.
Οσον με το θέμα των δικαστικών υποθέσεων, στα δικαστήρια λιμνάζουν 111.151 φορολογικές υποθέσεις και με εγκύκλιο της Γενική Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν.
Ορίζεται ότι για φόρους και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων από την 1η Ιανουαρίου και μετά, οι φορολογούμενοι πριν προσφύγουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.