Τη μητέρα όλων των μαχών περίμεναν, ίσως πολύ περισσότερο ο συντονιστής της συζήτησης Πάνος Χαρίτος, αλλά αυτή δεν ήρθε. Πιο ζωντανό χαρακτηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης το ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου λίγο μετά τις 21:00, ωστόσο απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα δεν δόθηκαν από καμία πλευρά. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε από την αρχή επιτιθέμενος, και οι δύο αρχηγοί απευθύνονταν σε πολλά σημεία της συζήτησης κατά πρόσωπο στον αντίπαλο και δεν έλειψαν φαρμακερές ατάκες. Ωστόσο, για την επόμενη ημέρα των εκλογών, πέρα από γενικόλογα σχήματα και την υπόσχεση και από τους δύο ότι το πρόγραμμα που η Ελλάδα έχει υπογράψει θα τηρηθεί, σιγήν ιχθύος.
Εντύπωση προκάλεσε μία φράση του κ. Μεϊμαράκη, την οποία, όμως, δεν «έπιασε» κανένας από τους δημοσιογράφους. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός, εγγυάται σταθερότητα για έξι μήνες. Κανένας δεν απόρησε με τη φράση αυτή, αν και ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει την Κυριακή ότι θέλει εντολή τετραετίας. Το ύφος του εκείνη την ώρα έδειχνε ότι ήταν βέβαιος ότι σε έξι μήνες θα έχουμε ξανά εκλογές, πάντως.
Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και τα χαμόγελα περίσσευαν, τα παιχνιδάκια με την κάμερα το ίδιο. Ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε με χαμόγελο το γεγονός ότι ο εικονολήπτης έδειχνε τον κ. Τσίπρα πιο ψηλό, και ο καμεραμάν αστειευόμενος ανεβοκατέβασε για λίγο την κάμερα που τραβούσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που την Τρίτη το πρωί έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κ. Φλαμπουράρη και στον κ. Δένδια σε ενημερωτική εκπομπή, όπου ο κ. Φλαμπουράρης χαρακτήρισε το γεγονός «σύμπτωση» και ο κ. Δένδιας τού απάντησε ότι «όλες οι συμπτώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν»... Κατά τα λοιπά, όμως, Φλαμπουράρης και Δένδιας δεν είχαν να προσθέσουν κάτι επί της ουσίας.
Στο ντιμπέιτ έγιναν ερωτήσεις για όλα τα θέματα της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ η αντιπαράθεση ζωήρεψε γύρω από τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης στις οποίες συχνά αναφέρεται ο κ. Τσίπρας και ακούστηκαν εξηγήσεις περί «ωρομίσθιου πρωθυπουργού». Ωστόσο, πέρα από γενικόλογες παρατηρήσεις περί επενδύσεων που πρέπει να έρθουν αλλά κανείς δεν μας λέει από πού, πέρα από απολογίες εκ μέρους του κ. Τσίπρα για τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του, επί της ουσίας καμία απάντηση δεν δόθηκε και κανείς από τους δύο αρχηγούς δεν ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. Καθώς επίσης και για τα ισοδύναμα μέτρα. Τίποτα δεν ειπώθηκε επί της ουσίας για το τι θα προτείνουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφύγουν μέτρα τα οποία θίγουν για άλλη μία φορά μισθωτούς και συνταξιούχους...
Ύστερα από το ντιμπέιτ, οι επικοινωνιολόγοι ανέλαβαν σε όλα τα κανάλια να σχολιάσουν τη στάση των αντιπάλων, τα βλέμματα και την αυτοπεποίθηση που έβγαζε ο καθένας τους, το ντύσιμό τους και όλα τα δευτερεύοντα. Αν και το ντιμπέιτ ήταν πιο ζωηρό από εκείνο των επτά αρχηγών, ωστόσο οι γενικόλογες απαντήσεις των δύο μονομάχων απογοήτευσαν κοινό και δημοσιογράφους, καθώς έδωσαν την... εντύπωση ότι η μάχη γίνεται για τις εντυπώσεις...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου