ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Κόντρα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τους Financial Times

Αντιπαράθεση εν μέσω θέρους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
ELSTATΝέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, το εθνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,7% στο β’ τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, υπήρξε θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,3%, εφόσον συγκριθεί με το πρώτο 3μηνο του έτους.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί τη χώρα σε ύφεση, με τον πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι, επικαλούμενος δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε πως «η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη».
Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «μία δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», η οποία «συνεχίζεται και επιβαρύνεται»
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τα στοιχεία «ακυρώνουν εν τη γενέσει του και το νέο μύθο περί ανάπτυξης που διακινούσαν το τελευταίο διάστημα οι θλιβεροί κυβερνητικοί εταίροι».
«Η ελληνική οικονομία, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο παραμένει σε ύφεση κι αυτό χωρίς αμφιβολία είναι το μεγάλο κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για ύφεση στην ελληνική οικονομία, αλλά και της Eurostat για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα».
Ο Περισσός τόνισε πως τα δεδομένα «αποδεικνύουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται έτσι κι αλλιώς από την ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και πάνω απ’ όλα θα την πληρώσει ακριβά ο λαός, με βαριά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».
Η Ένωση Κεντρώων σημείωσε πως «όταν εδώ και μήνες πρότεινε την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ήταν γιατί ξέραμε τις δυσκολίες για την οικονομία και την απουσία επενδύσεων. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι ονειρεύονταν αυτοδυναμίες και ενισχυμένη αναλογική».
Το «tweet» του Τσίπρα
Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για καταστροφολογία.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε ως «καλύτερη απάντηση» σε άρθρο των FT που έκανε λόγο για «μια εντυπωσιακή εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης».
Οι Financial Times ανέφεραν πως η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%.
«Και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι», σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.
«Να διανεμηθεί αμέσως από ένα φύλλο των FT σε όσους δεν θα πάρουν ΕΚΑΣ», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος σε ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοσίευμα των Financial Times.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.