ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη δακοκτονία κατηγορεί την Περιφέρεια το Αγροτικό τμήμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

dakoktoniaTη φετινή χρονιά διατέθηκαν στις Περιφέρειες έγκαιρα από το αρμόδιο Υπουργείο τα ίδια επαρκή ποσά με τα προηγούμενα χρόνια για την δακοκτονία. Αυτό τονίζει σε παρέμβαση του το Αγροτικό τμήμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας αναφερόμενο στο σοβαρό θέμα της δακοπροσβολής στο νομό μας, Επίσης σημειώνει ότι,
«για να μην επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια οι ζημιές, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποκεντρωθεί η διαδικασία της δακοκτονίας. Οι χρηματοδοτήσεις να δίνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των νομών, οι οποίες σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Αγροτών θα διενεργούν τους διαγωνισμούς για τις αναλήψεις των προγραμμάτων εφαρμογής δακοκτονίας. Τέλος η κατανομή των κονδυλίων στους νομούς να γίνεται με βάση τις εισφορές των αγροτών, τον αριθμό των ελαιόδεντρων, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής τους.»
Το Αγροτικό τμήμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας αναφέρει:
«Οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας βρίσκονται μπροστά σε μια δραματική μείωση της παραγωγής τους, που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσει και το 50%, λόγω της ζημιάς από το δάκο και τις λοιπές επιπτώσεις από: γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, καρπόπτωση.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς, αφού στο ελαιόλαδο στηρίζεται κυρίως το εισόδημά τους, ενώ θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Απ’ αυτή τη σκοπιά, είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις που εκφράζονται με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και δηλώσεις τόσο από αγροτικούς συλλόγους (που δικαιολογημένα θέτουν το πρόβλημα, προβάλλοντας τα αιτήματα των αγροτών και διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς), όσο και από επιστημονικούς φορείς και γεωτεχνικούς που αναφέρονται πρωτίστως στα αίτια που προκάλεσαν την φετινή πρωτόγνωρη δακοπροσβολή, αποδίδοντάς την κυρίως στις ευνοϊκές για την εξέλιξη του εντόμου καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας λόγω βροχοπτώσεων). Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται δηλώσεις κομμάτων, βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανεύθυνα θέτουν  θέμα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και υπαγωγής της δακοπροσβολής σε καθεστώς αποζημιώσεων, ενώ γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού ο δάκος αντιμετωπίζεται επιστημονικά και δεν πρέπει να γίνει αφού η υπαγωγή του σ’ ένα τέτοιο καθεστώς θα οδηγούσε στην οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού. Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και άλλοι εκπρόσωποι της Περεφέρειας με δηλώσεις τους προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους  στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να καλύψουν τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποκαλυπτικό γι’ αυτό το θέμα είναι σχετικό άρθρο του διευθυντή σύνταξης του ένθετου περιοδικού «Agricola», της μη φιλικής προς την κυβέρνηση εφημερίδας «Καθημερινή» της 12ης Νοεμβρίου 2016, που αναφέρεται σε επάρκεια σχετικών χρηματοδοτήσεων και σε ερωτηματικά που υπάρχουν για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών στους διαγωνισμούς που έγιναν, για την ανάθεση του έργου καταπολέμησης του δάκου, που χρήζουν διερεύνησης και μακάρι να μην αφορούν την Περιφέρειά μας.
Το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας αντιλαμβανόμενο το μέγεθος και τις συνέπειες της δακοπροσβολής στο νομό, θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας στα αρμόδια υπουργεία για την αναζήτηση λύσεων για τη ρύθμιση των αιτημάτων των παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι φέτος υπήρξε μειωμένη καρπόδεση στις ελιές και άλλες ζημιές από το χαλάζι και τις ανεμοθύελλες.
Σε ό,τι αφορά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για το χρόνο και το ύψος των ποσών για την καταπολέμηση του δάκου, διαπιστώνουμε πως τη φετινή χρονιά διατέθηκαν στις Περιφέρειες έγκαιρα από το αρμόδιο Υπουργείο τα ίδια επαρκή ποσά με τα προηγούμενα χρόνια.
Για να μην επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια οι ζημιές, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποκεντρωθεί η διαδικασία της δακοκτονίας. Οι χρηματοδοτήσεις να δίνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των νομών, οι οποίες σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Αγροτών θα διενεργούν τους διαγωνισμούς για τις αναλήψεις των προγραμμάτων εφαρμογής δακοκτονίας. Τέλος η κατανομή των κονδυλίων στους νομούς να γίνεται με βάση τις εισφορές των αγροτών, τον αριθμό των ελαιόδεντρων, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής τους.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.