ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

«Στα ρηχά» ο ΦΟΔΣΑ χωρίς προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια

Συνεδρίασε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα επί της Προγραμματικής Σύμβασης του ΦΟΔΣΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μετά απί δύο ώρες συνεδρίασης το σώμα δεν πήρε κάποια αποφαση μένοντας στις συζητήσεις.
Ο πρόεδρος του Φορέα Γ. Γρυπιώτης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν γίνει αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία  από τον προηγούμενο χρόνο μετά την επίσκεψη των δημάρχων στο υπουργείο Περιβάλλοντος για  μια προγραμματική σύμβαση την οποία πρέπει να υπογράψουν οι δήμαρχοι με την Περιφέρεια. «Είμαστε σε επαφή και με τον υπουργό κ. Φάμελο αλλά με τον κ. Τατούλη. Μας είπαν από το υπουργείο ότι θα μας στείλουν ένα προσχέδιο και θα λάβουν κάποιες αποφάσεις από αυτό. Από πλευράς κυβέρνησης, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύμπνοια υπουργείου, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ», είπε ο κ. Γρυπιώτης.
«Εμείς στείλαμε στην Περιφέρεια αυτό που είχαμε φτιάξει αλλά υπήρχε μια καθυστέρηση από την πλευρά της Περιφέρειας και έτσι τώρα έχουμε ένα προσχέδιο από την Περιφέρεια το οποίο και στείλαμε στο υπουργείο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Φορέα.
Ο κ. Μανώλης Σκαντζός, ο οποίος είχε στηλιτεύσει τη στάση του κ. Γρυπιώτη πριν από μερικές ημέρες, ρώτησε τον πρόεδρο πότε ακριβώς ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσει η προγραμματική σύμβαση: «Ανεξάρτητα τι θέλει το υπουργείο εδώ εμείς συζητήσαμε με εμάς αν θέλουμε να κάνουμε οποιαδήποτε προγραμματική», ανέφερε. Δεν κατάλαβες, Γιάννη, ότι όταν ξεκινάς μια συζήτηση και συμφωνία για ΣΔΙΤ ότι εμείς δεν το θέλουμε», είπε ο κ. Σκαντζός και έθεσε ένα πολιτικό ζήτημα καθώς μετά τη συνάντηση που είχαν  με την Περιφέρεια βγήκε ένα Δελτίο Τύπου από πλευρά της Περιφέρειας το οποίο έθιξε κάποια θέματα.
Η πορεία της προγραμματικής σύμβασης έχει έναν σκελετό, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ό,τι αναφέρει η Περιφέρεια, είπε ο κ. Γρυπιώτης. Όσον αφορά στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πρακτικά από τη συνάντηση, αναφέροντας ότι κρατά μια στάση ήπιων τόνων.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής από την πλευρά του ρώτησε για ποιο έργο μιλούν στη συνεδρίαση και σε τι αφορά η Προγραμματική Σύμβαση, αφού, όπως είπε, ο ίδιος έχει πληροφορίες ότι δεν υπάρχει πλέον κεντρική διαχείριση.
Ο κ. Γρυπιώτης απάντησε ότι συζητούν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι επίσης υπάρχει και συζήτηση και για το έργο της Περιφέρειας.
Η κυβέρνηση θέλει να καταλήξει αν ο ΦΟΔΣΑ έχει μια προγραμματική με την Περιφέρεια πάνω στο ΣΔΙΤ.
Ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση κανένα Σώμα δεν μπορεί να λάβει κάποια απόφαση επί προϋποθέσεις. Σήμερα δεν υπάρχει ΠΕΣΔΑ, δεν υπάρχει κείμενο.
«Είμαι σίγουρος απόφαση σήμερα δεν είναι δυνατόν αν αναληφθεί»
Ο νομικός κ. Δανόπουλος που ανέλαβε την ανάγνωση της Προγραμματικής ανέφερε ότι έως την παράδοση του έργου, ο ΦΟΔΣΑ εκχωρεί τις εισφορές στην Περιφέρεια για το  έργο. Μετά  θα μεταβεί η αρμοδιότητα στο ΦΟΔΣΑ όταν αυτός αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια και υπάρξει και μια διαπιστωτική απόφαση από τη Αποκεντρωμένη.
Θέλουμε μια ολοκληρωμένη διαδικασία, ανέφερε ο κ.Γρυπιώτης κλείνοντας, λέγοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι σε πολύ καλό σημείο.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.