ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Voucher 200 ευρώ για laptop, γονικές άδειες πατέρων


 Όλες οι πολύτεκνες, οι τρίτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και όλες οι άλλες οικογένειες με τα πιο χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν το voucher για αγορά laptop ή tablet σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για την οικογένεια, κα Μαρία Συρεγγέλα που μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σημειώνοντας "αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε είναι ότι ανακοινώνουμε να είναι σίγουρο ότι θα γίνει, δεύτερον κοιτάμε όλα τα κόστη τα δημοσιονομικά να δούμε τι ακριβώς μπορούμε να δώσουμε ακόμα περισσότερο. Ως κυβέρνηση είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά και το αποδεικνύουμε με πράξεις".
Παράλληλα αναφέρθηκε στις νέες γονικές άδειες των πατέρων ενώ μελετάται το μέτρο "νταντάδες της γειτονιάς".
Συγκεκριμένα όπως είπε στο επόμενο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπεται και άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα παίρνει ο πατέρας και ως γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα ώστε να παίρνει και ο πατέρας γονική άδεια. "Πέρα ότι είναι μια οδηγία από την ΕΕ, όμως δεν θα κάνουμε μια προσαρμογή της οδηγίας πάρα πολύ γρήγορα για να πούμε ότι την ναι και εμείς την προσαρμόσαμε, θα υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και θα υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που αφορούν τη χώρα μας. Ένα ποσοστό από την άδεια αυτή θα είναι και επιδοτούμενο από το κράτος και επίσης θα γίνει διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες φροντίδας της οικογένειά τους αλλά θα υπάρχει και προστασία από την απόλυση και των δύο γονέων όταν κάνουν χρήση των αδειών. Οπότε οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέγουν αν θα κάνουν καριέρα ή αν θα κάνουν οικογένεια".
Για τις" νταντάδες της γειτονιάς" τόνισε ότι είναι στο στάδιο της μελέτης και θα είναι για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 2,5 ετών που είναι η ηλικία που μπορεί να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό.
"Βλέπουμε από τα στοιχεία ότι ενώ τα παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών και πάνω οι γονείς τα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 2,5 ετών είναι πολύ λιγότερες οι αιτήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες εγκαταλείπουν την εργασία τους τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού για να το μεγαλώσουν και η συντριπτική πλειοψηφία δυστυχώς δεν επανέρχεται μετά στην αγορά εργασίας" σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια στήριξη είτε να έχουν με ένα κουπόνι ένα ποσό για να έχουνε νταντά είτε στο σπίτι, είτε μια γυναίκα, που αυτό μπορεί να δουλέψει περισσότερο στην επαρχία, να έχει από δύο έως τρία βρέφη μέχρι 2,5 ετών με κάποια επιδότηση. "Θεωρούμε ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική του εφαρμογή μετά το Μάιο, ήδη τώρα είμαστε στη διαδικασία της μελέτης γιατί θέλουμε πάνω στη μελέτη να υπάρχει και ειδική πιστοποίηση των ανθρώπων που θα δουλεύουν πάνω σε αυτό και αμέσως μετά θα γίνει μια πιλοτική εφαρμογή και μια αξιολόγηση πως έχει δουλέψει και ήδη είμαστε σε επαφή και με την ευρωπαϊκή επιτροπή για να γίνει καθολική εφαρμογή μετά σε όλους τους δήμους", ανέφερε.
Επίσης για τους πολύτεκνους επεσήμανε ότι" δεν έχουμε καταργήσει κανένα προνόμιο των πολυτέκνων, ίσα-ίσα έχουνε ληφθεί μέτρα και για τη στήριξη των πολυτέκνων και όχι μόνο με το επίδομα γέννησης των 2000 € από την 01/01/20 και με απλοποιημένη διαδικασία είναι για κάθε νέο παιδί που έρχεται σε κάθε οικογένεια. Έχουμε κάνει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί, μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, επίσης για τους πολύτεκνους συγκεκριμένα κατάργηση του φόρου πολυτελείας διαβίωσης για εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ. Υπάρχει μια διεύρυνση της χρηματοδότησης και των εισοδηματικών κριτηρίων και για τα voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας ξεμπλόκαρε και την προκήρυξη για πρόσληψη 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.