ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλαμάτα

ΠΑΚΕΤΟ προτάσεων για την προσβασιμότητα στην Καλαμάτα


 Τη διεκδίκηση ενός έργου στην προσβασιμότητα το οποίο απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων καθώς και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στα σκαριά. Για τον σχεδιασμό που υπάρχει, ενημέρωση παρείχε σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του Γεν. Δ/ντη του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση», Νεκτάριου Γιαννόπουλου και του υπεύθυνου επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, Σωτήρη Αποστολόπουλου.

«Σχεδιάζουμε –  διεκδικούμε – δημιουργούμε μαζί το μέλλον μας», είναι το μήνυμα της εν λόγω δράσης του Δήμου Καλαμάτας, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως τα ζητήματα της προσβασιμότητας αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, κάτι που και προεκλογικά είχε δεσμευτεί.

Στόχος είναι η Καλαμάτα να έχει ανθρώπινη και δίκαιη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες, που πάσχουν από κάθε είδους αναπηρία, κινητική ή άλλη. Στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την διευκόλυνση της ζωής τους και ταυτόχρονα να καταστεί η πόλη της Καλαμάτας φιλική και πόλος έλξης 2,5 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και αναζητούν τόπο διακοπών στον οποίο θα μπορούν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια. Επί της ουσίας η υλοποίηση αυτού του έργου θα επιτρέψει στην περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού, δίνοντας νέες προοπτικές στην πόλη.

Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι τις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής ήρθε και ενίσχυσε η πρόταση του κ. Γιάννη Τασσιόπουλου, συνιδιοκτήτη και εκπρόσωπο των ιδιοκτητών του Κέντρου Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ και City Hospital (πρώην ΛΗΤΩ) στην Καλαμάτα.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ απαιτείται και η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε -σε συνάντηση που είχε την π. εβδομάδα- τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος σε πρώτο στάδιο αναμένει σχετική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε να αντληθούν οικονομικοί πόροι γρήγορα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα  στους επόμενους μήνες. Μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση στόχος είναι να γίνει προσβάσιμο όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης στα άτομα με αναπηρία. Προφανώς -όπως εξήγησε ο Δήμαρχος- μετά το παραλιακό μέτωπο, θα ακολουθήσει το κέντρο και εν συνεχεία η ακτίνα θα επιχειρηθεί να ανοίξει και στις συνοικίες της πόλης μας.

Επίσης για την υλοποίηση του έργου θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδοτικών πηγών, μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, μέσα από Ιδρύματα, χορηγίες κ.ά.

«ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ»

Η φιλοσοφία του έργου με την ονομασία «Καλαμάτα – προσβασιμότητα στη ζωή» είναι η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και υποδομών στην πόλη με στόχο τη αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Σημαντικό επίσης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η λειτουργία στην πόλη Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι που τίθεται ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την πρωτοβουλία στηρίζει, έπειτα από σχετική πρόσκληση από το Δήμο, η Διάπλαση, με το επιστημονικό της προσωπικό να λειτουργεί ως αμισθί σύμβουλος του Δήμου. Επίσης ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς επιχειρηματίες της πόλης και ενεργούς πολίτες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της πόλης. Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσε,ι με βάση το σχεδιασμό που έχει, τη στήριξη της Κυβέρνησης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.