ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

Νέα ευκαιρία για να σώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους


 Νέα ευκαιρία για να σώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους τις επιφάνειες που έχουν τακτοποιήσει, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών ή υπέβαλαν δηλώσεις αλλά τώρα διαπιστώνουν λάθη τα οποία θα πρέπει να διορθώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική δήλωση των στοιχείων για τα «ξεχασμένα» και τα ρυθμισμένα τετραγωνικά μέτρα θα κλειδώσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια, η εισήγηση της ΚΕΔΕ θα εξεταστεί από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο αναμένεται να ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ανοίξει ξανά τον δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων, αλλά με την επιβολή πέναλτι στους ιδιοκτήτες που έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση. Το πρόστιμο θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες, τα οποία ανέρχονται σε:
60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες.
100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.
200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, οι δήμοι ζητούν από τους ιδιοκτήτες «αστρονομικά ποσά για πρόστιμα και αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ, που πάνε πίσω μέχρι και 12 χρόνια για αδήλωτα εμβαδά και για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα».
Νέα ρύθμιση
Με τη νέα ρύθμιση που δρομολογείται θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.
Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, θα μπορούσαν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να ανοίξουν στις αρχές καλοκαιριού όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εκκαθάρισης των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που υποβλήθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Η πλατφόρμα θα «τρέχει» πάνω στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr και εξετάζεται να παραμείνει ανοιχτή σε μόνιμη βάση. Την πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και όσοι ιδιοκτήτες προχωρούν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις ή κτίρια τα οποία ανεγέρθησαν χωρίς οικοδομική άδεια, μπορούν κατ’ εξαίρεση να δηλωθούν μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2021. 
Η νέα διάταξη που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα πατάει στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:
20% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
25% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.
30% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.
35% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.
45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει έπειτα από 30 μήνες.
50% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων των «ξεχασμένων» τετραγωνικών που είχαν υποβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2020. Οι δήμοι που ολοκληρώνουν την εκκαθάριση των δηλώσεων αποστέλλουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις νέες επιφάνειες των ακινήτων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών που υπολογίζονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

About greekmme

1 σχόλια:

 1. Αίτηση για δάνειο στη NOVELTY FINANCE (noveltyfinances@gmail.com) με επιτόκιο 3%.

  Είτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε ένα απροσδόκητο κόστος για να αντιμετωπίσετε, ένα Δάνειο από τη NOVELTY FINANCE είναι ο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να γίνει αυτό.

  Το NOVELTY FINANCE είναι ευέλικτο: μπορείτε να δανειστείτε έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000 ευρώ), με κατάλληλες περιόδους αποπληρωμής που κυμαίνονται από 6 μήνες έως 30 χρόνια. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών δανείων και δανείων ενοποίησης χρέους που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιστάσεις με επιτόκιο 3%.

  Αυτό που παίρνεις:
   Άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας μετά την έγκριση
   Ανταγωνιστικά επιτόκια
   Ευέλικτοι όροι αποπληρωμής
   Η δυνατότητα ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου σας (οι επιπλέον πληρωμές μειώνουν το ποσό κεφαλαίου του δανείου)
   Εύκολη έγκριση εάν χρειάζεστε επιπλέον χρήματα
   Η πρώτη αποπληρωμή του δανείου σας ξεκινά σε έξι μήνες μετά την έγκριση.

  Πώς να εφαρμόσει:
  Η αίτηση για δάνειο είναι γρήγορη και εύκολη!
  Οι επιχειρήσεις ή τα άτομα που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance που χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης, θα πρέπει να στείλουν ένα email στο (noveltyfinances@gmail.com) Ή να επικοινωνήσουν με τον Krystian Damian στο WhatsApp μέσω +48732121095 για περισσότερες πληροφορίες και προφορικές ενημερώσεις. Ισχύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.