Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν το Σάββατο να στηρίξουν έναν μίνιμουμ παγκόσμιο εταιρικό φόρο της τάξης του 15% τουλάχιστον.
Όπως είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ένας τέτοιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα δώσει τέλος στην «κούρσα προς τον πάτο» στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα «διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».
Οι κυβερνήσεις στις μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια την πρόκληση της φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών, όπως είναι οι γίγαντες της τεχνολογίας Facebook και Google, που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.
Κοινή πρακτική πολλών πολυεθνικών είναι να δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών, ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιήθηκαν οι αντίστοιχες πωλήσεις. Αυτό τους επιτρέπει να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν 50-80 δισ. δολάρια σε πρόσθετους φόρους.
Γενικά, χώρες της Αφρικής και της Ν. Αμερικής εφαρμόζουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Tax Foundation, ΟΟΣΑ και KPMG.
Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές ισχύουν συνήθως σε μικρές χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Λιχτενστάιν.
Στην Ελλάδα, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 24%.
Περίπου 15 χώρες δεν εφαρμόζουν κανένα γενικό φόρο για τα έσοδα των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Βερμούδες, τα Νησιά Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Οι δικαιοδοσίες αυτές, γνωστές και ως «φορολογικοί παράδεισοι», ωφελούνται από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκεί δραστηριότητες των πολυεθνικών και οι θυγατρικές τους.
Όπως εξήγησε στο CNBC ο Ντάνιελ Μπαν του Tax Foundation, πολλά ερωτήματα παραμένουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο μίνιμουμ εταιρικός φόρος και ποια κομμάτια των εταιρικών εσόδων θα αφορά. Εκτίμησή του είναι ότι οι φορολογικοί παράδεισοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
«Είναι ασαφές το πού θα ισορροπήσουν τα πράγματα σε μερικά χρόνια. Ίσως ακόμα να υπάρχουν ευκαιρίες για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή ή για αλλαγές στους κανόνες από κάποιες χώρες, με τρόπο που να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις», εξηγεί.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου