ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

κοινωνία

ΟΙ πληρωμές από το Γέφυρα 2 – Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις

 


Λίγες μέρες απομένουν για την έγκριση των αιτήσεων που έγιναν από επιχειρηματίες στo πλαίσιo του προγράμματος Γέφυρα 2, το οποίο αφορά σε επιδοτήσεις δόσεων δανείων.

Ακολούθως θα ξεκινήσουν και οι πρώτες πληρωμές, οι οποίες θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα 8 μηνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται γίνουν και οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους, ενώ η πληρωμή θα αφορά στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Μαΐου για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ η δόση Ιουνίου θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω αφορά όσους έχουν ενήμερα δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

Το Γέφυρα 2 αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο πρόγραμμα είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Επιδότηση

Αναφορικά με τα εξυπηρετούμενα δάνεια, το κράτος καλύπτει το 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, ττο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση φτάνει στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Το Δημόσιο καλύπτει τα δάνεια ακόμη και ατομικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν υπαλλήλους, ενώ τα ποσά που χορηγεί το Κράτος για την επιδότηση δεν επιστρέφονται.

Πώς εξασφαλίζουν μείωση σε «κόκκινο» δάνειο

Μέσα από το Γέφυρα 2 πέρα από την επιδότηση δόσης, οι επιχειρηματίες μπορούν να διεκδικήσουν από τις τράπεζες και συγκεκριμένες διευκολύνσεις που φτάνουν μέχρι και σε «κούρεμα» χρέους.

Ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών οι τράπεζες είναι υποχρεωμένως μέσω του Γέφυρα 2 να κάνουν τις εξής ενέργειες:

Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

α) Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών

β) να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

-μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

-διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

-διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου

-δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής

γ) να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τι γίνεται με τα ενήμερα δάνεια

Τώρα, στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν τόσο για όσους υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες, όσο και σε εκείνους που ήδη έχουν υποβάλει.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.