ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

ΑΝΟΔΙΚΑ η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου


Το ελαιόλαδο συνεχίζει την κούρσα του στα ψηλά με τις τιμές να χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές και με την αισιοδοξία για μια ανάλογη συνέχεια. Το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται 3,55 ευρώ του κιλό, την ίδια ώρα που τα αποθέματα μειώνονται.

∆ιατηρώντας τα πρόσφατα υψηλά των 3,66 ευρώ το κιλό, η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα δείχνει ότι έχει υιοθετήσει µια στάση αναµονής, µε την εµπορική κινητικότητα να έχει περιοριστεί. Από τη µια η βιοµηχανία αναµένει εξελίξεις από το µέτωπο της ζήτησης, ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν αλλά και του «ξεµουδιάσµατος» της εστίασης έπειτα από την πολύµηνη παύση εργασιών. Από την άλλη οι παραγωγοί αναµένουν νέα άνοδο στις τιµές προκειµένου να κλείσουν συµφωνίες.

Όσο οι ενδείξεις από την ανθοφορία και την καρπόδεση για την επερχόµενη συγκοµιστική περίοδο κόβουν όγκους από το αναµενόµενο τονάζ στη λεκάνη της Μεσογείου η πίεση στην αγορά µειώνεται, µε δεδοµένο ότι και τα διαθέσιµα αποθέµατα αφήνουν περιθώρια διαπραγµάτευσης υψηλότερων τιµών.

Συγκεκριµένα, στις δεξαµενές της Πελοποννήσου όπου οι πράξεις γράφουν και τις υψηλότερες τιµές στην εγχώρια αγορά, οι όγκοι βάσει εκτιµήσεων συνεταιριστών δεν υπερβαίνουν τους 6.000-8.000 τόνους. Πάντως το ρεπορτάζ θέλει τους µεσίτες που κλείνουν τις συµφωνίες µε τα ιταλικά συσκευαστήρια να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα ισπανικά λαµπάντε και παρθένα ελαιόλαδα, των οποίων οι τιµές κυµαίνονται γύρω από τα 3 ευρώ το κιλό. Η Κρήτη, ακολούθησε και αυτή την ανοδική τάση που ξεδιπλώθηκε τους προηγούµενους µήνες, διαµορφώνοντας τιµές γύρω από τα 3,35 ευρώ το κιλό, µε τις εµπορικές ροές και εκεί να είναι συνεπείς µε τον κανόνα που επικρατεί στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στασιµότητα χωρίς όµως να έχουν εκδηλωθεί τάσεις υποχώρησης τιµών παρατηρείται στην ιταλική αγορά, όπου η πρώτη ποιότητα των συµβατικών ελαιολάδων διατηρεί εδώ και αρκετές εβδοµάδες το εύρος των 4,80 – 5 ευρώ το κιλό, µε τα βιολογικά και εκείνα πολύ χαµηλής οξύτητας να πληρώνονται από 0,50 έως 1 ευρώ παραπάνω ανάλογα µε την περιοχή.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.