Ο Πούτιν… άναψε φωτιές στην Καλαμάτα και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μια και το θέμα με τον τίτλο που του είχε αποδοθεί το 2018 από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, με την… αναγνώρισή του ως επίτιμου διδάκτορα κυριαρχεί πλέον ως θέμα συζήτησης καθώς ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές για να ανακληθεί ο τίτλος αυτός.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ξεχωριστή η πρωτοβουλία του πρώην πρύτανη και υπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best έκανε λόγο για μια αστοχία, αφού βάσει της πολιτικής που ήδη ακολουθούσε τότε ο Πούτιν και η Ρωσική Ομοσπονδία, μια τέτοια επιλογή δε θα έπρεπε να έχει… χώρο, ειδικά στην Ελλάδα όπου είναι ανοιχτή η πληγή της Κύπρου.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το 2018, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορα τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Παν/μίου Πελοποννήσου, πρ. Πρύτανη και πρ. Υφ. Παιδείας, συγκεντρώνονται υπογραφές ώστε να ανακληθούν οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που έχουν χορηγηθεί από ελληνικά πανεπιστήμια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο secure.avaaz.org όπου συλλέγονται οι σχετικές υπογραφές, αφορμή στάθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η παράνομη στρατιωτική εισβολή του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία συνιστά μια ωμή προσβολή της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο πόλεμος του Βλ. Πούτιν έχει προκαλέσει, σε μόλις λίγες μέρες, εκατόμβες θυμάτων, μεταξύ αυτών είναι και χιλιάδες άμαχοι, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.
Τα προηγούμενα χρόνια, ορισμένα ελληνικά Πανεπιστήμια είχαν αναγορεύσει τον Βλ. Πούτιν σε Επίτιμο Διδάκτορα Τμημάτων και Σχολών τους.
Σήμερα, ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον αγώνα του ουκρανικού λαού, στην ανεξαρτησία και στην αυτοδιάθεση των ελεύθερων Λαών και Κρατών, με προσήλωση στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ασφάλειας και του Κράτους Δικαίου, εμείς, πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες, πανεπιστημιακοί και μη, ΖΗΤΑΜΕ την ανάκληση των τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν χορηγήσει ελληνικά Πανεπιστήμια στον Βλ. Πούτιν.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών καταδικάζει τον πόλεμο και απομονώνει αυτόν που φέρνει τον όλεθρο του θανάτου και την καταστροφή στην Ευρώπη».
Τι λέει ο καθηγητής Θανάσης Χρήστου για την αναγόρευση του Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Μιλώντας στο Newsit.gr, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου μας αναφέρει τους δύο από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα προχώρησε σε αυτή την τιμητική διάκριση για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
«Ήταν μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για λόγους που έχουν σχέση μόνο με ακαδημαϊκά, ιστορικά ζητήματα. Επειδή στην Καλαμάτα όπου εδρεύει το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, στο νομό Μεσσηνίας, είναι εκεί όπου διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία του Ναβαρίνου, πήραν την πρωτοβουλία για ιστορικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν τα Ορλωφικά του 1769-1770 όπου ο ελληνισμός βάφτηκε στο αίμα και ασφαλώς είναι ένα θαμπό σημείο στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και το δεύτερο ήταν ένα φωτεινό σημείο όπως η ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου μας συμπαραστάθηκαν οι Ρώσοι. Γι’αυτούς τους δύο λόγους, καθαρά ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε την εποχή εκείνη να του απονείμει τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο ως Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου μας».
Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας εκφράζει στο newsit.gr την άποψή του για τη ρωσική επίθεση, ενώ για το εάν το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην αφαίρεση του τίτλου αναφέρει ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των ακαδημαϊκών αρχών.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μία παραβίαση του υφιστάμενου Διεθνούς Δικαίου η επίθεση που δρομολόγησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου κράτους. Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προβεί σε κάποια ενέργεια. Υπάρχουν αρμόδιες ακαδημαϊκές αρχές. Καταδικάζω απερίφραστα αυτόν τον πόλεμο. Έχει ασφαλώς κόστος πάρα πολύ μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές, έχει πάρα πολύ ανθρώπινο πόνο και πάρα πολλά συναισθηματικά φορτία τα οποία πληρώνουν απλοί άνθρωποι, άμαχοι. Ο πόλεμος είναι μία απάνθρωπη διαδικασία, δεν θα λύσει τα καυτά και δέοντα προβλήματα των ανθρώπων. Ουσιαστικά ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός έχουν ένα κοινό πολιτισμικό υπόστρωμα, την ίδια περίπου γλώσσα και θρησκεία, έχουν πολλούς πολιτισμικούς δεσμούς. Μόνο ο διάλογος, η διπλωματία, η καλή διάθεση μπορεί να λύσει τα ζητήματα και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο που έχει μόνο ανθρώπινα θύματα, ζωές, περιουσίες και την διάθεση των ανθρώπων να επιβιώσουν σε ένα ειρηνικό κλίμα».
πηγή: korinthostv.gr, newsit.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου