ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

Παρέμβαση για την κατάρτιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα νεοσύστατα τμήματα των Πανεπιστημίων

 



Παρέμβαση ΠΑΣΠ για την κατάρτιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα νεοσύστατα τμήματα των Πανεπιστημίων προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δελτιο Τύπου

Προς: «Yπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων»

Κοιν.: «Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως»

Θέμα: «Παρέμβαση ΠΑΣΠ για την κατάρτιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα νεοσύστατα τμήματα των Πανεπιστημίων»

Έχοντας διανύσει σχεδόν τρία χρόνια από το 2019, που επί του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, καθιερώθηκε η κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η απορρόφησή τους από τα Πανεπιστήμια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα ύψιστης σημασίας, τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Κάποια τμήματα των ΤΕΙ αναβαθμίστηκαν σε Πανεπιστημιακά, ενώ ιδρύθηκαν νέα εκ του μηδενός, χωρίς να αποτελούν, δηλαδή, μετεξέλιξη κάποιου τμήματος ΤΕΙ. Παρ’όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι αδιανόητο, οι φοιτητές να αγωνίζονται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και μετέπειτα να οδηγούνται στην ανεργία, παραμένοντας δέσμιοι των νόμων που αφορούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ο φόβος των αποφοίτων για το πτυχίο τους είναι ακαταλόγιστος, από τη στιγμή που το όλο θέμα εκκρεμεί και το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει να έχει την πρόθεση και τη βούληση για να το επιλύσει στην πράξη και όχι στα λόγια. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, υποψήφιοι θα εισάγονται στα τμήματα αυτά, από τα οποία -εν γνώσει τους πια- θα παραλαμβάνουν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Έτσι σταδιακά, τα τμήματα αυτά δεν θα προτιμούνται από τους υποψήφιους φοιτητές, παρά μόνο ως δευτερεύουσα λύση ανάγκης. Το Υπουργείο Παιδείας μετέπειτα, θα αποφανθεί  ότι δεν έχουν ζήτηση οι σπουδές στα τμήματα αυτά και θα διακόψει την λειτουργία τους, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την απαξίωση προς τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια,χωρίς κάποιο σοβαρό οργανόγραμμα, όσο και η νυν κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ως αντιπολίτευση, αδιαφόρησαν παταγωδώς για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αφορά δεκάδες κλάδους σε όλες τις επιστημονικές και τεχνικές βαθμίδες. Άλλωστε, την ίδια ώρα που οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων αγωνίζονται για να επικυρώσουν ουσιαστικά τις σπουδές τους, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για να δώσει ισάξια επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολεγίων.

Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης δε βοηθά κανέναν. Ούτε τα Πανεπιστήμια, ούτε τους φοιτητές, εκτός αν το σχέδιο είναι να αφεθούν στην απαξίωση και μετά να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Σε μια ελεύθερη οικονομία δεν είναι λύση η στέρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο, το πρόβλημα να διευθετηθεί άμεσα, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μίας «στρατιάς» πτυχιούχων, χωρίς μέλλον και να δικαιωθούν οι φοιτητές που με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται, επένδυσαν στο επιπλέον έτος σπουδών, αφού μέχρι τώρα γεννάται το ερώτημα σε τι ωφέλησε αυτή η θυσία, η οποία δημιουργεί ένα πτυχίο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Με βάση όλα τα παραπάνω και με βαθύ το αίσθημα ευθύνης, ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη αιτούμαστε:

• Την άμεση επισύναψη του αντίστοιχου νόμου (ΦΕΚ) μέσω του οποίου θα αποδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία ακόμα δεν τα έχουν κατοχυρώσει.
• Να οριστεί άμεσα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας έτσι ώστε να της παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις και τις θέσεις μας για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αφουγκραστεί επιτέλους το πρόβλημα και να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τα δικαιώματα των φοιτητών, ανατρέχοντας με ταχύτατες διαδικασίες στην έκδοση εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πλήθος τμημάτων.

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΣΠ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

ΠΑΣΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΠΑΣΠ ΠΑ.Δ.Α.

ΠΑΣΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΠΑΣΠ ΠΑΠΕΙ

ΠΑΣΠ ΠΕΔΔ

ΠΑΣΠ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΠΑΣΠ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.