ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σε ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος

 


Σε ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς μετά την περσινή χρονιά που καταγράφηκαν αυξήσεις ρεκόρ στα υλικά, η εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση. Οι αυξήσεις των υλικών  συνεχίζουν καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο και επιπρόσθετα το κόστος επιβαρύνεται από τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα.

Η διπλή αυτή αύξηση δημιουργεί πνιγηρές συνθήκες στον κλάδο ο οποίος δείχνει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης το τελευταίο έτος. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να μην σημειωθεί φρενάρισμα όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου.

Σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών η κατάσταση σημειώνεται προς το παρόν ελέγξιμη, αλλά σε επίπεδο μεσαίας και μικρής κατασκευής, στέλεχος του κλάδου σημειώνει στο ypodomes.com πως υπάρχει πολύ μεγάλο αναστατωση, πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σημαντικό. “Σε εβδομαδιαία βάση τα κόστη ανεβαίνουν και δημιουργείται σύγχυση. Σήμερα είναι δύσκολο να δοθεί προσφορά γιατί δεν ξέρεις για πόσο καιρό θα ισχύει. Περιμένουμε να ισορροπήσει η κατάσταση για να γίνει επανεκτίμηση σε τι επίπεδο πλέον κυμαίνονται τα κόστη, προς το παρόν όμως είμαστε σε κατάσταση αναμονής.” σημειώνει χαρακτηριστικά”.

Το μεγάλο πρόβλημα στα έργα που τρέχουν

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί από το από το 2016 μέχρι τις αρχές του 2021 στα οποία οι εκπτώσεις που έφταναν και ξεπερνούσαν το 50%  δημιουργώντας ένα κλίμα ασφυξίας για αναδόχους και αναθέτουσες αρχές. Σήμερα στα έργα οι εκπτώσεις είναι εξαιρετικά μικρές καθώς πλέον οι τεχνικές εταιρείες βλέποντας την ραγδαία αύξηση σε υλικά και ενεργειακό κόστος, αποφεύγουν τις μεγάλες εκπτώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχάλης Δακτυλίδης σημειώνει στο ypodomes.com: “όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και οι όποιες λύσεις θα πρέπει να είναι σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια σύνθετη και περίπλοκη κατάσταση, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα έργα που τρέχουν. Είναι πολύ μεγάλο το φορτίο για τη χώρα μας που προσπαθεί να ορθοποδήσει”. Τις επόμενες ημέρες η ΠΕΔΜΕΔΕ θα στείλει επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σημειώνουν στο ypodomes.com πως το πρόβλημα έχει ήδη απασχολήσει και αναζητούνται λύσεις. Όπως αναφέρουν, αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται πρόταση με μέτρα για τη στήριξη του κλάδου. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και μια δεύτερη αναθεώρηση τιμών, ως μέτρο ανακούφισης. Ωστόσο όλα είναι στο τραπέζι και οι αποφάσεις έπονται.

Η άνοιξη και ο …χειμώνας του κλάδου

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε ένα παράδοξο φαινόμενο στον κατασκευαστικό κλάδο μιας και είναι προφανής η αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί από την πληθώρα δημόσιων έργων που έχουν δημοπρατηθεί, την ανάσταση της ιδιωτικής οικοδομής, των επενδύσεων με κορωνίδα το Ελληνικό κ.α.

Ήδη συζητείται η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, από το επιστημονικό, μέχρι το εργατικό και ενώ περιμένουμε τη συμβασιοποίηση και έναρξη σειράς έργων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη αυτή η επιτάχυνση βρίσκει την παγκόσμια κοινότητα σε ένα περιβάλλον που τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο είναι κινούμενη άμμος. Οι αυξήσεις των υλικών σε συνάρτηση με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα δεν βοηθούν στην ανάπτυξη των κατασκευών.

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να δούμε σε τι περιβάλλον θα έχει περάσει ο κλάδος και αυτό θα εξαρτηθεί σε ένα σημαντικό βαθμό από το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο και τις τιμές που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ypodomes.com

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.