ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

“Εφιάλτης” η δόση του δανείου για 700.000 νοικοκυριά

 


Οδεύουμε προς το τέλος της περιόδου επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μετά τις εκλογές, θα στενέψουν ασφυκτικά τα περιθώρια για μέτρα στήριξης τύπου… pass.

Περιθώρια για “επεκτατικές” δημοσιονομικές πολιτικές όπως αυτές που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2020-2023 δεν θα υπάρχουν και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα πρέπει να ασκεί οικονομική πολιτική θέτοντας ως προτεραιότητα την επίτευξη πολύ συγκεκριμένων στόχων τόσο στο σκέλος των δημοσίων εσόδων όσο –και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά- και στο σκέλος των δαπανών.

Η συνεδρίαση του Ecofin από την μία και οι ανακοινώσεις της επιτρόπου Ενέργειας από την άλλη, κατέδειξαν το… που πάει το πράγμα από εδώ και πέρα. Ειδικά από την νέα χρονιά, τίποτα δεν θα θυμίζει αυτό που συνέβη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκαν μέτρα στήριξης της τάξεως των 55-60 δισ. ευρώ, από το 2024 και μετά, το κάθε… ευρώ που θα διατίθεται για στήριξη πολιτών θα περνάει από κόσκινο.

Τι περιμένουμε να αλλάξει από το νέο έτος;

1. Οριζόντιες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αυτές που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο και μετά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρχουν από την 1/1/2024 και μετά (σ.σ. δεν είναι καν σίγουρο ότι ο λεγόμενος μόνιμος μηχανισμός θα ισχύσει και για το β’ εξάμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αντί για οριζόντιες παρεμβάσεις να έχουμε “στροφή” στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ μπαταρίες) και στις ανανεώσιμες πηγές, να υπάρχουν και πάλι σταθερά τιμολόγια ρεύματος ώστε να αποκλείονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις και –το κυριότερο- να προχωρήσουν επενδύσεις ώστε να συνεχιστεί η πτωτική τάση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Να θεσπιστούν κανόνες σύνταξης του προϋπολογισμού που θα επηρεάζουν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και το σκέλος των δαπανών. Το νέο πλαίσιο δεν θα αφήνει περιθώριο κάθε φορά που θα πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου τα φορολογικά έσοδα, να χρηματοδοτούνται και νέα μέτρα στήριξης.

Και αυτό διότι πλέον θα υπάρχουν “κόφτες” και στο σκέλος των δαπανών οι οποίες θα πρέπει να κινούνται εντός συγκεκριμένων ορίων τα οποία με τη σειρά τους θα προκύπτουν με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης.

Θα είναι πιο “σφικτή” η επόμενη περίοδος. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα “μέτωπα” που αναμένεται να παραμείνουν ενεργά και το 2024. Μεταξύ αυτών, οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και το ακριβό κόστος του χρήματος.

πηγή: www.thetoc.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.