ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης για τις κάλπες

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου.

Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών «βλέπει» το πολιτικό σύστημα, καθώς τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δουλεύουν με βασικό ορίζοντα την 9η Απριλίου για την κάλπη της απλής αναλογικής.

Οι τελευταίες παροχές

Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:

– Τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

– Τη μείωση εισφορών κατά 0,60 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται διάλυση της Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου.

Στις 19 Απριλίου θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, οι οποίοι θα «απολαύσουν» τα τυπικά προνόμια και την ικανοποίηση που απορρέει από την εκλογική τους επιτυχία και τη βουλευτική ιδιότητα, έστω κι αν είναι βραχύβια.

Στις 21 Απριλίου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα γίνει η δεύτερη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των νέων εκλογών, πιθανόν για τις 21 Μαΐου.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε σταυρούς κόμματος, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη θα πάρει την εντολή ο αρχηγός του δεύτερου σε σταυρού κόμματος.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη, η εντολή θα δοθεί στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, εφόσον δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Μια επίσκεψη στην Πρόεδρο;

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, υπογραμμίζουν τη σημασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη «θεσμικότητα».

Και σε κάθε περίπτωση, εδώ και καιρό εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με… ημερομηνίες μόνο όταν προκηρύξει εκλογές.

Ενδεχομένως, στην οπτική αυτή από ανθρώπους πέριξ του Μαξίμου να κρύβονται και οι απαντήσεις.

Όπως εκτιμάται, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει τις ανακοινώσεις του σε μία επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλωστε έχει εμπεδώσει τακτικές, μηνιαίες συναντήσεις.

Προφανώς και στο δρόμο για τη διάλυση της Βουλής, πιθανότατα την Παρασκευή 10 Μαρτίου, υπάρχει – ανεξάρτητα από όποιες άλλες κινήσεις γίνουν – η προοπτική ενός τηλεοπτικού μηνύματος (διαγγέλματος) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα γίνει debate;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός τηλεοπτικού debate μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, άφησε, την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,

Με αφορμή τη δική του τηλεμαχία με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος όλοι θα έχουν την ευκαιρία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μετά μάλιστα και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός, το εννοεί».

Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα ακόμα υπουργικά συμβούλια θα γίνουν, σημείωσε ότι αυτά γίνονται ανάλογα με την τακτικότητα των θεμάτων και, σε κάθε περίπτωση, είπε, θα συνεχιστούν έως ότου διαλυθεί η Βουλή.

Τσαπανίδου: «Ορίστε σήμερα debate και εκλογές»

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Η κυρία Τσαπανίδου δήλωσε πως «αντί ο κ. Οικονόμου να μιλά αόριστα για ‘ανοιχτό ενδεχόμενο’ ενός debate μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, να ορίσει σήμερα κιόλας ημερομηνία. Και για εκλογές και για debate».

Όπως σχολίασε, μάλιστα, «και το 2019 ‘ανοιχτό ενδεχόμενο’ άφηνε και πήγαμε σε εκλογές με τον ίδιο (σ.σ. τον Κ. Μητσοτάκη) κρυπτόμενο».

πηγη: in.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.