ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Αλλάζουν από 1η Απριλίου οι προμήθειες στα φάρμακα των νοσοκομείων

 


Αλλάζει από το υπουργείο Υγείας ο τρόπος προμήθειας φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, αφού πλέον το σύστημα ενοποιείται για όλο το ΕΣΥ.
Το νέο σύστημα για τις αγορές και προμήθειες των φαρμάκων στα νοσοκομεία, αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου για όλο τ
ο δημόσιο σύστημα.
Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει τη ρύθμιση ώστε να γίνονται κεντρικά οι αγορές των φαρμάκων από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ώστε να υπάρχει έλεγχος των φαρμακευτικών σκευασμάτων που φθάνουν στο ΕΣΥ.
Μέσω της ΕΚΑΠΥ το υπουργείο Υγείας θα αποπληρώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες κεντρικά, ώστε να μην υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι ανά νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το νέο μοντέλο πληρωμών θα είναι απλοποιημένο, αφού όλες οι παραγγελίες στα νοσοκομεία θα γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ. Μέσω της Αρχής, θα συμβάλλονται όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μπορούν και να παρέχουν τα φάρμακά τους στο σύστημα υγείας.
Παράλληλα για την ορθή παρακολούθηση τόσο των δαπανών όσο και των προμηθειών, δημιουργείται νέος εξαβάθμιος Αναλυτικός Λογαριασμός Εσόδων (Α.Λ.Ε.)
Αναλυτικότερα η σχετική διάταξη που τίθεται σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες αναφέρει πώς από τον Απρίλιο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει:
α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και
β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορείς (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων.
2. Για τις προμήθειες της παρ. 1 εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αφορά την τιμή των νοσοκομειακών φαρμάκων, το ποσό επιστροφής (rebate) επί της τιμής ή επί του όγκου αυτών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.
3. Η εκκαθάριση των δαπανών και η πληρωμή των δικαιούχων για τις προμήθειες της παρ. 1 γίνονται από την Ε.Κ.Α.Π.Υ., σε βάρος του προϋπολογισμού της, από τα ποσά των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.
Για την ορθή παρακολούθηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και για τη διακριτή παρακολούθηση των επιχορηγήσεων ειδικού σκοπού που λαμβάνει η Ε.Κ.Α.Π.Υ. για την προμήθεια των ανωτέρω φαρμάκων, δημιουργείται νέος εξαβάθμιος Αναλυτικός Λογαριασμός Εσόδων (Α.Λ.Ε.) υπό τον πενταβάθμιο Α.Λ.Ε. 2310803 «Επιχορηγήσεις ειδικού σκοπού σε λοιπά νομικά πρόσωπα».
4. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος θέμα και, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Α.Π.Υ., κάθε αναγκαία διαδικασία για την εφαρμογή του παρόντος από την Ε.Κ.Α.Π.Υ., ιδίως δε ο τρόπος παραγγελιοληψίας των νοσοκομείων.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να μετατίθεται το χρονικό σημείο έναρξης εφαρμογής του παρόντος.
5. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν διενεργηθεί από την Ε.Κ.Α.Π.Υ. για την προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και βρίσκονται σε εξέλιξη ή υλοποιούνται εντός του έτους 2023, ολοκληρώνονται με την υπογραφή εκτελεστικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος την Ε.Κ.Α.Π.Υ., σύμφωνα με την παρ. 1.
6. Η παρ. 7 του άρθρου 254 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), περί της αγοράς φαρμάκων για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, καταργείται.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.