ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

«Ηνίοχος 2023»: Από 24 Απριλίου έως 4 Μαΐου η φετινή πολυεθνική αεροπορική άσκηση


 Από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 θα διεξαχθεί η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023».

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση θα λάβει χώρα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Κατά την διάρκειά της θα συνεξετασθούν αντικείμενα και θα υλοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της διεθνούς άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων 23».

«Ηνίοχος 2023»: Πού θα διεξαχθεί και ποιοί θα συμμετάσχουν

Η «Ηνίοχος 2023» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών. Θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι ΗΠΑ με F-16, ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών, η Ινδία με αεροσκάφη Su-30, η Ιορδανία με F-16, η Ισπανία με F-18, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado, η Σαουδική Αραβία με F-15 και η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών.

Επίσης στην άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία. Η φάση προετοιμασίας ξεκίνησε από τις 18 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 23 Απριλίου ενώ η φάση εκτέλεσης, θα αρχίσει από τις 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου 2023.

Τί είναι η άσκηση «Ηνίοχος 2023»

Η φάση εκτέλεσης θα περιλαμβάνει Spotters Day την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00) και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00), καθώς και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών με διέλευση αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023. Τέλος, η φάση αναδίπλωσης θα αρχίσει στις 5 και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Μαΐου.

Η άσκηση «Ηνίοχος 2023» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών με την διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα νεοαποκτηθέντα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 αεροσκαφών και ενός Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα. Συνδυαστικά με την «Ηνίοχος 2023» θα διεξαχθεί η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «Ωρίων 23».

Η άσκηση θα λάβει χώρα από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών – ΜΥΑ), και επιπλέον παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η άσκηση «Ωρίων 23»

Η «Ωρίων 23» είναι άσκηση ανάπτυξης Στρατηγείων – Βάσεων Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε διασυμμαχικό πλαίσιο, με την εκτέλεση σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας τόσο στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η σειρά ασκήσεων «Ωρίων» διευρύνεται κάθε χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες χώρες, καθιστώντας την ως μοναδική στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX), καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.