ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Αναφορά σε Ρεπορτάζ και δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα των νέων γεωργών

SHMAΑΝΑΦΟΡΑ στο πρόγραμμα των νέων γεωργών κάνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, με αφορμή ρεπορτάζ για την παρουσίαση του προγράμματος. Την αναφορά υπογράφουν ο πρόεδρος και γραμματέας του Δ.Σ. Ιωαν. Βορβίλας και Αποστ. Ζωντανός, αντίστοιχα. Ιδού: 
«Διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων των αγροτών να γίνονται, ύστερα από δηλώσεις παραγωγών, συχνές αναφορές από τα ΜΜΕ σε σχέση με τα ακόλουθα:
1. Ότι δεν υπάρχει στήριξη στους παραγωγούς κατά την διάρκεια της παραγωγής
2. Ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα των νέων αγροτών καθώς και τα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται στους αγρότες, γιατί επικρατούν αδιαφανείς διαδικασίες και επειδή κάποιοι από αυτούς δεν έχουν «μέσον» δεν μπορούν να εγκριθούν για την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο μέτρο.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι στον αγροτικό τομέα υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Επίσης κατανοούμε ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει κακή κατανόηση διαφόρων θεμάτων όπως αυτά τοποθετούνται ή αναλύονται από διάφορους παραγωγούς ή όχι. Θεωρούμε όμως ότι ανάμεσα στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα είναι:
i. Η διαφάνεια από πλευράς διαδικασιών του κράτους,
ii. Η σωστή, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση
iii. Η εξωστρέφεια των παραγωγών οι οποίοι πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν σε νέα ποιό εκσυγχρονισμένα πρότυπα τα οποία επιβάλλονται από της συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή και θέλοντας πραγματικά να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα επειδή έχουμε κατανοήσει ότι με την δική του ανάπτυξη έρχεται και η ανάπτυξη του δικού μας κλάδου, ενημερώνουμε του παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας μας ότι:
1. Τα μέλη του Συλλόγου μας παραμένουν πάντα στην διάθεση των παραγωγών για ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση πάνω σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι γεωπόνοι αποτελούν διαχρονικά πυλώνα στήριξης της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα αφιερώνουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου, συχνότατα δε, διαθέτουν μεγάλους πόρους και ενέργεια προκειμένου να στηρίξουν τους παραγωγούς. Απευθυνθείτε σε αυτούς για οποιοδήποτε:
i. Καλλιεργητικό πρόβλημα ή προβληματισμό σας σχετικά με τις καλλιέργειες καθώς και τις δυνατότητες για επαναπρογραμματισμός και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
ii. Προβληματισμό σας σχετικά με θέματα επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων.
iii. Προβληματισμό ή σχέδιο τους για την ανάπτυξη της αγροτικής η κτηνοτροφικής τους μονάδας
2. Αν για οποιοδήποτε λόγο, μετά από μια τέτοια επικοινωνία, θεωρείται ότι δεν έχετε λάβει πλήρη ενημέρωση να θυμάστε πάντα ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας γεωπόνοι στον νομό.
Σε σχέση με το πρόγραμμα των νέων αγροτών καθώς και τα άλλα επενδυτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται στους αγρότες θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
i. Μέχρι σήμερα, εμείς που εργαζόμαστε στον σχετικό τομέα, δεν έχουμε διαπιστώσει θέματα αδιαφάνειας και «μέσου» για το συγκεκριμένα προγράμματα. Για κάθε ένα από το προγράμματα υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι. Για αυτά υπάρχουν αγρότες ή ενδιαφερόμενοι που μπορούν να τα τηρήσουν και δεσμεύονται για αυτά και υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεσμευτούν. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα προγράμματα είναι «τέλεια» ή ότι καλύπτουν όλους τους παραγωγούς. Θεωρούμε όμως ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικοί και ίσως και καλλίτεροι αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν.
ii. Είναι εξαιρετικά άσχημο, για όσους παραγωγούς και νέους αγρότες πραγματικά συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, να πλανώνται εικασίες και αρνητικά σχόλια ότι για να καταφέρουν την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποίησαν πλάγια μέσα.
iii. Είναι επίσης εξαιρετικά άσχημο, για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που με ευσυνειδησία τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια εμπλέκονται σε αυτά τα προγράμματα και έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους για να πετύχουν αυτά, να πλανώνται φήμες αδιαφάνειας για τα συγκεκριμένα προγράμματα.
iv. Θα παρακαλούσαμε όσοι από τους παραγωγούς έχουν επώνυμες καταγγελίες που να αφορούν θέματα αδιαφάνειας για τα συγκεκριμένα προγράμματα να επικοινωνήσουν με το προεδρείο του συλλόγου μας για να επιληφθεί τον καταγγελιών και να ακολουθήσει την νόμιμη οδό.
Είναι δεδομένο ότι η χώρα μας και ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε μια άσχημη στιγμή. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται σταθερά βήματα και συνεργασίες. Τα άλματα και τα θαύματα είναι ευπρόσδεκτα αλλά είναι απίθανο να συμβούν. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι Γεωπόνοι είναι δίπλα σας και στηρίζουν τον καθημερινό σας αγώνα. Χρησιμοποιείστε μας αλλά σεβαστείτε τις σπουδές, την γνώση και την αγωνία μας για την δική σας επιτυχία η οποία αποτελεί και την δική μας επιτυχία και της κοινωνίας μας γενικότερα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.