ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΤΣΙΚΝΟΟΜΙΧΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

TSIKNOPEMPTH (18)ΤΣΙΚΝΟΟΜΙΧΛΗ «έπνιξε» χθες την Καλαμάτα που τίμησε με το παραπάνω το έθιμο της Πέμπτης, της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής)…
Θες Τσικνοπέμπτη, θες Τσικνο-πέφτει, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι που μετά τα πολλά τσουγκρίσματα δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο της επιστροφής στο …σπίτι για την αναγκαία μεσημεριανή σιέστα… η χθεσινή ημέρα ήταν για την πόλη μας άκρως χορταστική… σκέτο λουκούμι!
Μια ψησταριά σε κάθε γειτονιά! Μαγαζιά και σπίτια έψησαν κρέας ή έλιωσαν το λίπος των χοιρινών και ο μυρωδάτος καπνός, η λεγόμενη τσίκνα (εξ ού και το όνομα της Τσικνοπέμπτης) ήταν παντού διάχυτη…
Από το Ιστορικό Κέντρο και τις πλατείες Αγίων Αποστόλων και Όθωνος, όπου ο Δήμος Καλαμάτας είχε ετοιμάσει από το πρωί μουσικό πρόγραμμα με ορχήστρα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας πραγματοποίησε δημιουργικές εργασίες με θέμα «Στην τρελή Αποκριά με αγάπη για το περιβάλλον» με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Σχολείων και φυσικά οι μαγαζάτορες είχαν προετοιμαστεί για γερό γλέντι, ξεκίνησε η γιορταστική ημέρα στην οποία μελωδικό ρυθμό έδωσε και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με πορεία από το Ιστορικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης…
Από τις 12 το μεσημέρι και ύστερα, οι ψησταριές πήραν φωτιά!
Από το ΚΤΕΛ, την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και τους κεφάτους κρεοπώλες και καλούς γνώστες των κοψιδιών… έως τις πλατείες Όθωνος και Αγ. Αποστόλων, όπου τα σουβλάκια του Τζίμη μοσχομύρισαν, και πιο πέρα στον πεζόδρομο της Αριστομένους εκεί όπου οι μαγαζάτορες, αν και καφετζήδες στο επάγγελμα, είχαν οργανώσει ένα τσιμπούσι με ψήστες ειδικούς στο καλό τσίκνισμα και μουσική στη διαπασών!
Στον πεζόδρομο Αριστομένους και Νικηταρά, το «Πι & Φι» και ο «Γρηγόρης Μικρογεύματα» είχαν πλημμυρήσει την περιοχή με κολασμένες μυρωδιές…
Στους Αγ. Ταξιάρχες οι μυρωδιές ξεχύνονταν από το κρεοπωλείο του Φώτη Μουτεβελή. Από τα S/M των Αφών Μουργοί… στην οδό Ακρίτας και οδεύοντας προς Φαρών, στο κρεοπωλείο Καραμπαλιώτη το κέφι και το τσιμπούσι ήταν …σούπερ!
Στα δικαστήρια, στην οδό Ψαρών, ο φούρνος του «Λύγουρη» προσέφερε σουβλάκι και λαχταριστό ψωμάκι και λίγο πιο κάτω τα πειράγματα και τα κεράσματα στο «La Corte» και τον «Ακάλυπτο»… Επί της Μακεδονίας ένας άλλος εξπέρ στα καλά κοψίδια, ο κ. Ούτσικας και οι υιοί είχαν στήσει ψησταριά έμπροσθεν του κρεοπωλείου τους!
Πιάνοντας παραλιακή, στη Ναυαρίνου, από «…το κύμα» μέχρι την «Τριλογία» οι τσικνο-ψησταριές είχαν ανάψει για τα καλά, άσε που θύμισαν και ολίγον από πικ νικ…
Μια ημέρα γεμάτη κέφι και οι μυρωδιές ακαταμάχητες! Άλλοι το γλέντησαν πολύ, άλλα πάρα πολύ …και τολμώ να πω πως λίγοι ήταν εκείνοι που το γλέντησαν λιγότερο!!!
Με κοψίδια ανά χείρας για μια ημέρα όλοι χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους υπό τους ήχους της αποκριάτικης και παραδοσιακής μουσικής, γέμισαν τους δρόμους, απόλαυσαν ζουμερούς μεζέδες στα κάρβουνα, ήπιαν κρασί, τσίπουρο και μπύρα και φώναξαν βροντερό «όχι» στα προβλήματα και στα βάσανα έστω για μια ημέρα!
Εκδηλώσεις υπήρξαν και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο χώρο του πατινάζ, αργότερα το απόγευμα όπου έγιναν οι παραδοσιακές γουρνοσφαξιές, και παρουσιάστηκε όλη η διαδικασία της παρασκευής παστού από την κοπή, το αλάτισμα, το κάπνισμα μέχρι το παραδοσιακό λιώσιμο.
Τη χθεσινή ημέρα, έχοντας πια φτάσει στο μέσο του Τριωδίου, ξεκίνησαν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, που θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα!
Σ.Τρ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.