ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Το Re:Think Project παρουσιάζει το πρόγραμμα της συνοικιακής κομποστοποίησης, το οποίο εφαρμόζει σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας…Η ομάδα καλεί τους κατοίκους της Καλαμάτας να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, γιατί το όφελος θα είναι μεγάλο, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά…
Τί είναι η κομποστοποίηση;
Είναι η φυσική διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας: φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κ.λ.π.), με αποτέλεσμα την παραγωγή compost. Το compost ή αλλιώς το φυσικό οργανικό λίπασμα έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια .
Γιατί να κομποστοποιήσω;
Μέσω της κομποστοποίησης περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και ως εκ τούτου:
...επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ και περιορίζεται η ανάγκη επέκτασής τους και …μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την αναερόβια αποικοδόμησή τους.
Παράλληλα, παράγω δωρεάν κομπόστ, δηλαδή ένα πλούσιο βιολογικό λίπασμα για τις γλάστρες, το παρτέρι ή τον κήπο μου και κάνω οικονομία περιορίζοντας το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας.
Πως μπορώ να κάνω κομποστοποίηση;
α. οικιακά στο σπίτι μου, προμηθευόμενος οικιακό κομποστοποιητή ή δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο.
Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική αξία της κομποστοποίησης, παρείχε 280 οικιακούς κομποστοποιητές σε νοικοκυριά της πόλης. Ο Δήμος Καλαμάτας την παρούσα στιγμή δεν προμηθεύει νέους οικιακούς κομποστοποιητές. Πληροφορίες όμως για την κατασκευή αυτοσχέδιων οικιακών κομποστοποιητών δίνονται από την ομάδα του Re:Think Project.
β. συνοικιακά στην γειτονιά μου, μέσω του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποιήσης του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με την ομάδα του Re:Think Project.
Κάθε κάτοικος Καλαμάτας μπορεί να ενταχθεί στη λίστα συνοικιακής κομποστοποίησης με ένα τηλεφώνημα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων & Οχημάτων (2721360852 και 2721360858).
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης είναι ένα δίκτυο κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της πόλης μας (πάρκα, πλατείες , μικροί χώροι πρασίνου, ακάλυπτοι πολυκατοικιών) , του οποίου την επιμέλεια έχει ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ την κατασκευή των κομποστοποιητών και την εκπαίδευση των πολιτών αναλαμβάνει η ομάδα του Re:Think Project σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.