ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Self test: Ποιοι εργαζόμενοι θα το κάνουν υποχρεωτικά από τη Δευτέρα


 Υποχρεωτικά θα είναι από τη Δευτέρα 19 Απριλίου τα τεστ κορωνοϊού (self test) για τους εργαζομένους σε μια σειρά από επιχειρήσεις και δραστηριότητες, και για όσους δεν τα κάνουν ή δηλώσουν ψευδώς ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε θα μένουν απλήρωτοι ενώ οι εργοδότες θα έχουν πρόστιμο 300 ευρώ, 500 ευρώ ή 1.500 ευρώ, αν εντοπιστούν να απασχολούν εργαζόμενο με θετικό τεστ κορωνοϊού.

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά σε:
– Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών.
-Εστίαση.-Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.).
-Υπηρεσίες καθαρισμού.
-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.
-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού προβλέπονται σε απόφαση των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Τα self test θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.
Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self testνα κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του), έχει αυτή τη δυνατότητα.
Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν το αποτέλεσμα ως εξής: Θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.grκαι θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
Αν το αποτέλεσμα του self testείναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Αν το αποτέλεσμα του self testείναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
Αν το αποτέλεσμα τουδεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests,με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test, ενώ μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «o εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.