ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Σπουδαία μελέτη για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιο Σακελλαρόπουλο

SAKELLAROPOYLOS MELETIOS 1ΕΞΕΔΟΘΗ προσφάτως η περισπούδαστος μελέτη του Επισκόπου Ελαίας Θεοδωρήτου για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιο Σακελλαρόπουλο υπό τον τίτλο: « Μελετιάς ήτοι Σύνταγμα συν Θεώ των κατά τον Αοίδιμον Μητροπολίτην Μεσσηνίας Μελέτιον Σακελλαρόπουλον, Σοφόν Θεμιστοπόλον, ποιηθὲν υπό του προηγουμένου της κοινής Μετανοίας Θεοδωρήτου, καλέσαντος αυτό ούτω, επί τη συμπληρώσει π’ ετών από της κοιμήσεως Αυτού αϠλγ’-βιγ’».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος Σακελλαρόπουλος εποίμανε την Μητρόπολη της Μεσσηνίας σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής καταστροφής όπως εμφαίνεται εναργώς από το βιβλίο αυτό, υπήρξε φιλάνθρωπος Ιεράρχης και με την δράση του επηρέασε αρκετά τα εκκλησιαστικά πεπραγμένα της εποχής του. Ο Μελέτιος υπήρξε σπουδαίος ερευνητής του Κανονικού Δικαίου και συνέγραψε σπουδαία μελέτη περι αυτού, αλλά και πολλά άλλα συγγράμματα.
Το εκ χιλίων σελίδων πόνημα του Επισκόπου Θεοδωρήτου είναι σημαντική συμβολή τόσο στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και όλης της Ελλάδος. Αποτελεί δε για κάθε ερευνητή σημαντική ιστορική πηγή για την κάθε είδους μελέτη πολιτική-κοινωνική της εποχής που ζει και δρα ο Μελέτιος
Ομολογουμένως ο συγγραφεύς κατέβαλε κόπο πολύ για να επιτύχει αυτήν την μνημειακή έκδοση, στην οποία καταγράφονται και πολλά ανέκδοτα έγγραφα.
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Έλυτρον στην Καλαμάτα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν υπάρχουν στο μελέτημα αυτό.
Ιωάννης Π. Μπουγάς
Δρ Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.