ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Παναγιώτης Αλευράς: Η Κορινθιακή σταφίδα ¨θυσιάζεται ¨ στη νέα Κ.Α.Π.

aleuras1Την περιοχή του Χαροκοπιού και της ευρύτερης περιοχής επισκέφτηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αλευράς όπου στις αποθήκες της ΣΚΟΣ Α.Ε. γινόταν παραλαβή της κορινθιακής σταφίδας. Παράλληλα της παραλαβής εξελίχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι σταφιδοπαραγωγοί εξέθεσαν τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα της κορινθιακής σταφίδας. Τόνισαν ιδιαίτερα τις ζημιές που υπέστησαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, τη χαμηλή τιμή του προϊόντος καθώς και τη δραματική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι κατ΄εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν και χαρακτηρίζεται ως εθνικό γιατί παράγεται αποκλειστικά εντός της ελληνικής περιφέρειας. Συνεπώς ο κλάδος της κορινθιακής σταφίδας με το συγκεκριμένο του πλεονέκτημα έπρεπε με την νέα Κ.Α.Π να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί.
Δυστυχώς όμως ο τότε Υπουργός κ. Καρασμάνης , δεν έλαβε υπόψη του τις επισημάνσεις μας (Συνεταιριστικών φορέων , Αυτοδιοικητικών κλπ) για την μοναδικότητα του προϊόντος και στην εθνική πρόταση που υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση , η κορινθιακή σταφίδα «θυσιάστηκε» κυριολεκτικά , χωρίς καμία εξήγηση για το ποιες «στρατηγικές» σκοπιμότητας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.
Γι΄ αυτό το λόγο , τόνισε ότι πρέπει η εθνική πρόταση για τη νέα Κ.Α.Π να τροποποιηθεί , με ορισμό ειδικής κατηγορίας «κορινθιακή σταφίδα», προκειμένου να διαφυλαχθεί το καθεστώς της στρεμματικής ενίσχυσης που είχε κατοχυρωθεί στα 340€/στρ και όχι στα 50€/ στρ όπως προβλέπει η υπ΄αριθμ 104/7056/22-1-2015 Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού κ. Καρασμάνη και η οποία απόφαση εκδόθηκε 3 ημέρες πριν τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου.
Παράλληλα πρέπει επίσης να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους υπουργούς για ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Άλλωστε το συγκεκριμένο προϊόν χαρακτηρίζεται από την πλούσια διατροφική του αξία καθώς είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολικών συστατικών με αντιαλλεργικές ιδιότητες και επομένως συγκεντρώνει όλα τα σημαντικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής η οποία κερδίζει  διαρκώς έδαφος στις παγκόσμιες διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.