ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Απολογισμος για το Νοσοκομειο της Καλαματας

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γ.Μπέζος αναφέρθηκε στο έργο που έχει προσφέρει η διοίκηση του Νοσοκομείου τους τελευταίους 15μήνες
Η Συνέντευξη αναλυτικά -
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα έχουμε την χαρά να βρίσκεται κοντά μας ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Καθηγητής Πάνος Γκούμας που για πολλοστή φορά μας επισκέπτεται παρακολουθώντας από πολύ κοντά την εξέλιξη όλων των θεμάτων που αφορούν το Νοσοκομείο μας αλλά και τις δομές που υπάγονται σε αυτό.
Πρώτα απ’ όλα οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο πρόσωπό του γιατί θα πρέπει να γνωρίζεται ότι χωρίς την ουσιαστική του συμβολή και βοήθεια πολλά θέματα δεν θα είχαν βρει την λύση τους. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω επιπλέον και τους δύο Υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ, τον κο Ι. Λαουδιά και τον κο Κ. Πατσιαλό με τους οποίους έχουμε μια άψογη και αποδοτική συνεργασία.
Κυρίες και κύριοι,
Έχοντας συμπληρώσει 15 μήνες στο τιμόνι της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας νοιώθω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να κοινοποιήσω στην κοινωνία της Μεσσηνίας ένα σύντομο απολογισμό δράσης, πρωτοβουλιών και αποτελεσμάτων σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όπως τον είχαμε εκπονήσει στην αρχή της θητείας μας.
Ταυτόχρονα δε, θα μου συγχωρέσετε σήμερα και μια μικρή συγκινησιακή φόρτιση. Όχι για κανέναν άλλο ιδιαίτερο λόγο αλλά όταν διαπιστώνει κανείς ότι οι προσπάθειες, οι αγωνίες και οι κόποι τόσων ανθρώπων-συνεργατών που υπηρετούν καθημερινά την υγεία πιάνουν τόπο, πετυχαίνουν στόχους, έχουν αποτελέσματα και βελτιώνουν τις υπηρεσίες υγείας αντιλαμβάνεστε ότι αρκετά είναι τα συναισθήματα ικανοποίησης που σε κατακλύζουν.
Παρακάτω θα αναφερθώ σε όλα τα θέματα και τα προβλήματα του Νοσοκομείου με τα οποία ασχοληθήκαμε και καταφέραμε να έχουμε μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα.
Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να κάνω μια επισήμανση για να μην δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση. Δεν λέμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Δεν λέμε ότι όλα είναι ωραία στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Άλλωστε όποιος υπηρετεί την Υγεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο αγώνας για την Υγεία είναι ένας αγώνας που έχει Αρχή αλλά ποτέ Τέλος.
Ωστόσο όμως μπορούμε να πούμε ότι αυτή η συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες και αγκαλιάστηκε από όλη την Μεσσηνιακή κοινωνία κατάφερε να λύσει θέματα που λίμνιαζαν για χρόνια. Και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί, μεθοδικά και συντονισμένα εκφράζω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου.

ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ
1. Λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων
Η Μονάδα Εμφραγμάτων η οποία αποτελούσε στόχος 10 ετίας λειτουργεί από τις 15/11/2010, πρόκειται για μία μονάδα, πλήρως εξοπλισμένη, με όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με δύναμη κλινών έξι (6). Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της, ετέθησαν σε πλήρη ανάπτυξη και οι έξι κλίνες. Μέχρι σήμερα (26.07.2011), μετά από περίπου 9,5 μήνες, νοσηλεύτηκαν 304 ασθενείς, ηλικίας από 28 έως 95 ετών.
Η Μονάδα Εμφραγμάτων, συνετέλεσε στη δραστική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως:
α) Στη συνεχή παρακολούθηση της αιμοδυναμικής λειτουργίας των καρδιοπαθών, μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κάτι που συμβάλλει στην άμεση επέμβαση σε περίπτωση αρρυθμιών, ανακοπής και επειγουσών γενικά καταστάσεων.
β) Στην άρτια επιστημονικά και τεχνολογικά εξειδικευμένη Ιατρική και Νοσηλευτική ομάδα που απαρτίζει την Μονάδα Εμφραγμάτων.
2. Λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου
Από τον Μάιο του 2011 το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί πια πραγματικότητα, έχοντας μέχρι σήμερα μια απολύτως ικανοποιητική λειτουργία μέσα από μια πολύ καλή ιατρική ομάδα καρδιολόγων με επικεφαλής τον Δ/ντη της Καρδιολογικής Κλινικής κο Ζόμπολο Σπύρο. Μια δωρεά που ως γνωστό εκκρεμούσε από το 2000 και αποσκοπούσε στην κατασκευή και λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου καταφέραμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ σε διάστημα 10 μηνών να το κάνουμε πράξη.
Η λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο μας δίνει την δυνατότητα διενέργειας καρδιακών καθετηριασμών και στεφανιογραφιών.
Είναι το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (πλην Αχαιας) που δίνει πια την δυνατότητα στους πολίτες της Πελοποννήσου να επιλέγουν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα για την διενέργεια αυτών των εξειδικευμένων εξετάσεων και όχι να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε κέντρα της πρωτεύουσας με συνεπακόλουθο κόστος και ταλαιπωρία.
Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του αιμοδυναμικου εργαστηρίου στο νοσοκομείο μας, όπως και η λειτουργία ήδη υπαρχόντων δομών και υπηρεσιών, καθώς και η ανάπτυξη νέων θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος ασφάλειας αλλά και υπερηφάνειας στους Μεσσήνιους πολίτες.
3. Λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Ως γνωστό η ΜΕΘ Καλαμάτας τυπικά άνοιξε τον Μάρτιο του 2007 και λέω τυπικά γιατί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 ουσιαστικά λειτουργούσε με 1 κρεβάτι ή για κάποια διαστήματα παρέμενε κλειστή. Σήμερα λειτουργεί με 4 & 5 κρεβάτια, με διευθυντή και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και έχουν νοσηλευτεί από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα 45 ασθενείς. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στελέχωση και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας.
4. Λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής
Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από τον Φεβρουάριο του 2011 στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική που είναι πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί 38 άτομα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 782.071 ευρώ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.