ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ


Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η φύτευση της πρώιμης πατάτας στη περιοχή Μεσσήνη της Καλαματας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η καλλιέργεια θα είναι ελαφρά μειωμένη ενώ οι παραγωγοί μιλούν για θετικές προοπτικές, εφόσον υπάρξει μέτρο στις εισαγωγές.

Ακόμα και το γεγονός ότι οι χώρες που εξάγουν πατάτα στην Ελλάδα ζητούν να πληρώνονται μετρητοίς λόγω της οικονομικής κρίσης ίσως λειτουργήσει υπέρ του ελληνικού προϊόντος αφού θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εισαγωγών, μας εξηγούν οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Δουρούμης, πατατοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης: «η φύτευση έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο αλλά καθυστερήσαμε λόγω των βροχοπτώσεων. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνουμε πάντως και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η καλλιέργεια θα είναι ελαφρά μειωμένη».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την περσινή χρονιά ο κ. Δουρούμης μας απάντησε ότι το κίνημα της πατάτας έπληξε τους παραγωγούς αφού οι τιμές έπεσαν πολύ χαμηλά. «Οι τιμές κατά μέσον όρο ήταν κάτι λιγότερο από 30 λεπτά/κιλό. Όσον αφορά την φετινή χρονιά τα πράγματα όσο πάνε και χειροτερεύουν σε ότι έχει να κάνει με την προμήθεια σπόρων και εφοδίων αφού εκτός από τις αυξήσεις δεν γίνονται πλέον πιστώσεις. Αν ξεπεράσουμε το γεγονός αυτό, το μόνο που μας κάνει αισιόδοξους (εφόσον μας βοηθήσει και ο καιρός) είναι το γεγονός ότι προβλέπεται να μειωθούν οι εισαγωγές αφού οι ξένοι ζητούν να πληρώνονται μετρητοίς για τις ποσότητες που εξάγουν προς την χώρα μας», τονίζει ο κ. Δουρούμης.


Ηλεία - Αχαία

Προβληματισμένοι είναι οι πατατοπαραγωγοί στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας από την εξέλιξη του καιρού με τις συνεχείς βροχοπτώσεις που έχει σαν αποτέλεσμα να τους κρατάει εκτός χωραφιού από τις αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, οι βροχές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή έχουν σαν αποτέλεσμα «να έχουν ξεχωθεί οι πατάτες» και να υπάρχει ο φόβος σε περίπτωση παγετού να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι παραγωγοί τόσο στην Ηλεία όσο και την Αχαΐα θα έπρεπε να συγκομίζουν το κύριο μέρος της παραγωγής τους. Όσον αφορά το θέμα των τιμών παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα αφού κυμαίνονται από 50 έως 55 λεπτά το κιλό (οι τιμές το 2011 ξεκίνησαν από τα 22 λεπτά/κιλό).

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.