ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ


Ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση που αφορά τις αλλαγές του επενδυτικού Νόμου. Το simaianews σας παρουσιάζει τυποποιημένες σήμερα τις αλλαγές που αφορούν στο τομέα του τουρισμού και ειδικότερα τι ισχύει για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό κύριων τουριστικών καταλυμάτων (Ξενοδοχείων), καθώς και τις βασικές αλλαγές που επέρχονται γενικά στον Αναπτυξιακό Νόμο, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. 
 ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Προϋποθέσεις και Περιορισμοί
ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑI 

i.               Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης.

ii.             Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον δύο αστέρων (2*), πρώην Γ’ τάξης ή  ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους μέχρι πέντε (5) έτη κατ’ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο ότι κατά το χρόνο της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας τους  ήταν τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ’ τάξης.

iii.             Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατώτερης κατηγορίας των δύο αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης, σε κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή παραδοσιακά, εφόσον με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία τριών αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης. Επίσης εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους για πέντε (5) έτη κατ’ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο ότι με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία δύο αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης.

iv.           Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που αφορά τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη νέων κοινόχρηστων χώρων, νέων χρήσεων επί κοινόχρηστων χώρων, πισίνων και αθλητικών εγκαταστάσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας τριών αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης, με σκοπό την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών.

v.            Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας τριών αστέρων (3*), πρώην Β’ τάξης.

vi.           Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (campings) τουλάχιστον Γ’ τάξης. 
vii.         Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός συνεδριακών κέντρων. 

viii.        Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χιονοδρομικών κέντρων. 

ix.           Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αξιοποίησης ιαματικών πηγών. 

x.             Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) για επενδυτικά σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α’). 

xi.           Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γηπέδων γκολφ.

xii.          Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός κέντρων θαλασσοθεραπείας. 

xiii.        Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίων απαραίτητων για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

* Για να ενισχυθεί επένδυση εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον κατηγορίας 2 * , πρώην Γ΄ τάξης, θα πρέπει να έχει παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης εκσυγχρονισμού της μονάδας που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του εν λόγω Νόμου ή των Νόμων 2601/98, 1892/90 και 1262/82. Στην πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας περιλαμβάνεται και το διάστημα κατά το οποίο η μονάδα λειτουργούσε ως επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζομένων δωματίων ή διαμερισμάτων, προκειμένου για ξενοδοχεία που προέκυψαν από υποχρεωτική μετατροπή μονάδας ενοικιαζομένων δωματίων ή διαμερισμάτων. Κατ΄ εξαίρεση ο ανωτέρω εκσυγχρονισμός ενισχύεται για τμήματα του ξενοδοχείου που δεν περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη ενίσχυση.

ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (γενικά)

    1.  Είδη ενισχυόμενων δαπανών

α. Υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

*  Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

*  Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
− η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της,
− αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή,
− η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς,
− αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά.

Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

* Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.

β. Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως:

*  Δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.

Τα άυλα πάγια στοιχεία πρέπει να αποτελούν αποσβεστέα στοιχεία του ενεργητικού που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην ενισχυόμενη επένδυση
και θα αποκτώνται από τρίτους με τους όρους που ισχύουν στην αγορά. Επίσης θα πρέπει να εντάσσονται στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να
παραμένουν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που λαμβάνει την περιφερειακή ενίσχυση για περίοδο τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

*  Αγορά επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι έξι (6) θέσεων.

*  Αγορά επίπλων και σκευών γραφείου.

* Ανέγερση ή επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα της επένδυσης, εκτός εάν τούτο έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή έχει μισθωθεί για το σκοπό αυτόν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών. Η δεκαπενταετής διάρκεια της μίσθωσης υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής
της επένδυσης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.