Στις νέες κατευθύνσεις που δίνονται ξεχωρίζουν τα κίνητρα για αναβάθμιση υφισταμένων όχι μόνο σε 4 και 5 αστέρων αλλά και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα – Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney
Έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό με την ανέγερση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που παντρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες και έρχονται να παρατείνουν την τουριστική περίοδο, προβλέπει το νέο χωροταξικό του τουρισμού που υπογράφεται εντός των ημερών.
Mε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από διάφορους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, την περασμένη Πέμπτη τα 19 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος υπέγραψαν μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, όπως ορίζει η διαδικασία, τις γνωμοδοτήσεις τους προκειμένου το σχέδιο να πάρει την τελική του μορφή, με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του νέου σχεδιασμού, ο οποίος αντικαθιστά τον προηγούμενο που υπογράφτηκε πριν από 4,5 χρόνια, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αποτελούν την κορωνίδα του νέου σχεδιασμού, η οποία κλιμακώνει την επιτρεπόμενη δόμηση με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Καταργούνται οι κατηγορίες «Περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού» και «Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος με μειονεκτικά χαρακτηριστικά» ενώ ο ορισμός του ορεινού του χώρου προσδιορίζεται με υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων αντί των 600 που μέχρι σήμερα ίσχυαν.
Στις νέες κατευθύνσεις που δίνονται ξεχωρίζουν τα κίνητρα για αναβάθμιση υφισταμένων όχι μόνο σε 4 και 5 αστέρων αλλά και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Επίσης η ενθάρρυνση θεματικού τουρισμού και η δημιουργία χάρτη τουριστικών λιμένων και κρουαζιέρας όπως είναι αυτό της Πύλου αλλά και η δόμηση υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ήπιας ανάπτυξης και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές, που εντάσσονται στο σύστημα προστατευομένων περιοχών. Αυτό επιτυγχάνεται μετά από αξιολόγηση και τεκμηρίωση της συμβατότητας του υπό ίδρυση υποδοχέα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τους στόχους διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των εν λόγω περιοχών με βάση τις σχετικές προβλέψεις των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας. Στους περιορισμούς που αίρει το νέο χωροταξικό είναι το ποσοστό δόμησης στα νησιά, η δόμηση οργανωμένων υποδοχέων ήπιας ανάπτυξης σε νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 90 τετρ. χιλιομέτρων. Επιπλέον, η δόμηση σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών, η μείωση της έκτασης των ακατοίκητων νησιών όπου επιτρέπεται η δόμηση ,από 500 στρέμματα σε 300 στρέμματα και οι αποστάσεις από αιγιαλό καθώς έχουν ρυθμιστεί από άλλο νομοθετικό πλαίσιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου