ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ...

Κατά την εισήγησή του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» αναλύοντας τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τόνισε πως «ο φόρος επί των ακινήτων αποτελεί ένα πρόσφορο μέσο για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνουμε στην μείωση από 01/01/2014, του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, από 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ φορολογητέας αξίας και 10% για μεγαλύτερες αξίες. Έτσι, μειώνουμε το φόρο που βαρύνει τις αγοροπωλησίες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων.
Επιπλέον, μεριμνούμε για τη διασφάλιση των πόρων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με την πρόβλεψη απόδοσης ποσοστού 11,3% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισοδύναμο ποσό με αυτό που αποδιδόταν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Για το μέλλον η Κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει την περίπτωση εκχώρησης όλων των εσόδων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντίστοιχη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων».
Επίσης, κατά την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Στουρνάρας αιτιολόγησε την ύπαρξη Άρθρων και Διατάξεων - διαφορετικών απ' αυτών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. - λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο λόγος που βάλαμε αρκετά Άρθρα, πέρα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., είναι ότι τελειώνει ο χρόνος. Είναι το τελευταίο νομοσχέδιο και έχουμε υποχρέωση σε θέματα που ξεκινούν από 01/01/2014 να είμαστε έτοιμοι πριν από το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό έχει μπει για παράδειγμα η διαδημοτική κινητικότητα. 
Αν δεν ψηφιστούν οι Κώδικες που φέρνουμε, θα ισχύσουν νέες διατάξεις χωρίς μεταβατικές περιόδους και θα είναι πολύ πιο αυστηρές από ότι αυτό που κάνουμε τώρα. Φέρνουμε αυτούς τους δύο Κώδικες γιατί θέλουμε ένα ενιαίο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο».
Σε ότι αφορά τα εκτιμώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το «βάρος» από την εφαρμογή αυτού στους φορολογουμένους, ο κ. Στουρνάρας, είπε:  
«Τα έσοδα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του Ε.Ε.Τ.Α. και του Φ.Α.Π. του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Σημαντικά χαμηλότερα.
Συνεπώς, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω και κάτι σημαντικό. Η σύγκριση που γίνεται για τη φορολόγηση αστικών κέντρων και επαρχίας δεν είναι σωστή και βασίζεται σε λάθος παραδοχές

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.