ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Στην ουσιαστική «αναστύλωση» του εκκλησιαστικού πυλώνα του ελληνικού έθνους προχωρά με τάχιστα βήματα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΛΙΑΡΟΥ
Όπως αποκαλύπτουν πηγές κοντά στην εκκλησία η αρχιεπισκοπή εδώ και δυο χρόνια με αργά και μεθοδικά βήματα έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών και έχει έτσι διασφαλίσει τόσο το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων για την αξιοποίηση της περιουσίας της όσο και το πράσινο φως που απαιτείται από την τρόικα. Μιας ακίνητης περιουσίας που κάνει αυτή του ΤΑΙΠΕΔ στις ίδιες περιοχές να μοιάζει με ανέκδοτο. Μόνον στα νότια προάστια περιλαμβάνει 250 κτήρια και οικόπεδα στην Βουλιαγμένη, 1200 στρέμματα στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, περί τα 100 στρέμματα «απέναντι» από τον Αστέρα και σειρά εκτάσεων στο σύνολο του παραλιακού μετώπου πολλά εκ των οποίων λειτουργούν σήμερα ακόμα και ως νυχτερινά κέντρα με χαρακτηριστικό το λεγόμενο Ακρωτήρι στο Ελληνικό. Η παραλιακή αυτή περιουσία επισημαίνεται καθώς είναι και αυτή που έχει συγκεντρώσει στην παρούσα φάση και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αποτιμάται δε σύμφωνα με πρόχειρους και πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς σε ποσά άνω των 10 δισ. ευρώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Σημειώνεται πως η αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε συντονισμό με το πρωθυπουργικό γραφείο και για την από κοινού εκμετάλλευση των ακινήτων της με την Αττικό Παραλιακό Μέτωπο Α.Ε. Μια ακόμη Ελληνική δημοσία εταιρεία που έχει παραμείνει με νύχια και με δόντια εκτός μνημονίου. Η Εκκλησία μάλιστα δεν παραχωρεί την κυριότητα των ακινήτων αλλά τα δικαιώματα επ' αυτών κατά τα πρότυπα του αγγλικού δικαίου προχωρώντας σε πολύ μακροχρόνιες χρηματοδοτικές μισθώσεις ακόμα και 99 ίσως ετών.
Σημαντικά διεθνή κρατικά συμφέροντα και ειδικότερα αραβικά, κινεζικά και ρωσικά έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Όπως και ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που έχουν κινητοποιηθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και, κυρίως, το «δεξί του χέρι» «father» Αλεξ Καρλούτσο άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Παράλληλα οι Έλληνες εφοπλιστές Γιώργος Προκοπίου, η οικογένεια Μαρτίνου και ο Αχχιλέας Κωσταντακόπολους αναφέρονται μεταξύ των επιχειρηματιών εκείνων που έχουν διατυπώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων της εκκλησίας στα νότια προάστια. Ο αρχιεπίσκοπος προκειμένου να μπορέσει να άρει τις επιφυλάξεις της τρόικας αλλά και να αποφύγει τις συνήθεις ενστάσεις για την φορολόγηση της εκκλησίας προχώρησε στην σύσταση Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας γνωστή πλέον και ως το εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ εκχωρώντας το 50% όλων των εσόδων στο δημόσιο. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από ότι οιοσδήποτε φόρος εν ισχύ σήμερα για τους ιδιώτες θα μπορούσε να φέρει. Ουσιαστικά χαρίζει τα μισά έσοδα στο δημόσιο με τον ρητό δε περιορισμό πως τα ποσά αυτά θα κατευθύνονται «στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας». Και όχι δηλαδή στην μαύρη τρύπα των κρατικών δαπανών και των μνημονιακών υποχρεώσεων. Την ίδια ώρα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα χρησιμοποιεί τα έσοδα που θα προκύπτουν «στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου». Έργο που αν προστεθεί σε αυτό και αυτό των ανά την Ελλάδα μητροπόλεων ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Χρήματα που μέχρι τώρα έρχονταν κυρίως από την αμερικανική ορογένεια αλλά και εγχώριες δωρεές. Πηγές που αμφότερες δε που, αυτονόητα, δεν είναι ανεξάντλητες. Είναι όμως ανεξάντλητες δυστυχώς οι ανάγκες για σίτιση, ένδυση, στέγαση, σταριών Ελλήνων απόρων και αναξιοπαθούντων που μεγαλώνουν και τις οποίες καλύπτει ακόμα και σήμερα η εκκλησία μαζί με τις χρηματοδοτήσεις ορφανοτροφείων, γηροκομείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων εν γένει.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε., είναι η απάντηση του ελληνικού δημοσίου και της Εκκλησία της Ελλάδος στην τρόικα που ζητούσε νωρίτερα φέτος αφενός το πέρασμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία και αφετέρου την ένταξη της εκκλησιαστικής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πίεσαν τρόικα αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν επισκέφθηκε την Αθήνα για αυτή τη λύση εξηγώντας τους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να βρεθεί σε σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Η λύση να ενταχθεί πρώτη η αρχιεπισκοπή Αθηνών επιλέχθηκε και για λόγους που σχετίζονται με την απουσία ομοφωνίας μεταξύ των 80 περίπου μητροπόλεων της Ελλάδος. Εάν όμως λειτουργήσει όπως αναμένεται τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η επόμενη κίνηση αναμένεται απο την Εκκλησία της Κρήτης για την οποία όπως και για την Ελληνική έχει ληφθεί σχετική πρόβλεψη.

Άραβες, Ρώσοι, Κινέζοι, Γερμανοί αλλά και ομογενείς στο... κατώφλι
Ο αρχιεπίσκοπος και οι συνεργάτες του έχουν παράλληλα επιδοθεί, με την προσπάθεια τους να διαμορφώσουν το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στην εκκλησία την αξιοποίηση της περιουσίας της, σε μια άτυπη οικονομική διπλωματία στην οποία έχουν εμπλακεί και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες. Μέσω αυτής της διαδικασίας βρέθηκαν στη Ρωσία προ ενός περίπου έτους οπότε και συναντήθηκαν με ιδιώτες επενδυτές και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει. Από το Κατάρ έρχονται συχνά εκπρόσωποι της βασιλικής οικογενείας και βλέπουν συγκεκριμένα ακίνητα κυρίως στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Έχει δε συνταχθεί και μνημόνιο συνεργασίας. Όλα ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2011 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποιείσαι ανεπίσημη επίσκεψη στο Κατάρ και είχε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες. Στο ταξίδι παρών ήταν και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Συνόδου και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Την πόρτα της αρχιεπισκοπής όμως έχουν χτυπήσει και κινεζικών συμφερόντων αποστολές αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Όπως βέβαια και πολλοί Έλληνες. Υπάρχουν δε και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται πέραν των ομογενών από τις ΗΠΑ όπως υπάρχει και επικοινωνία με Γερμανούς επενδυτές αναφέρει κορυφαία εκκλησιαστική πηγή. Την ίδια ώρα η Εκκλησία της Ελλάδος βιώνει πραγματική καθίζηση των εισοδημάτων της τόσο εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων και της αύξησης των φόρων όσο και επειδή πολλά εξ αυτών είναι πλέον κενά.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.