ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

Σχολές που «παράγουν» αριστούχους: Ο χάρτης της επιτυχίας σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Σχολές που «παράγουν» αριστούχους: Ο χάρτης της επιτυχίας σε ΑΕΙ -ΤΕΙ
Στο κυνήγι του βαθμού και όχι μόνο του πτυχίου φαίνεται πως έχουν μπει για τα καλά εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα μεταπτυχιακά θεωρούνται ακόμη απαραίτητα και σε αυτά εξέχοντα ρόλο παίζει ο βαθμός πτυχίου. Σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν τα πτυχία με άριστα, δηλαδή βαθμό
πάνω από 8,5%, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, παρά το γεγονός ότι οι όροι ανταγωνισμού δεν είναι πάντα οι ίδιοι για όλα τα πανεπιστήμια και τις σχολές.
sxoles.jpg
Για παράδειγμα, αρκετές σχολές έμειναν φέτος έως και τρεις μήνες κλειστές με πολλούς φοιτητές να τρέχουν για να προλάβουν τις εξεταστικές.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» το ποσοστό των αριστούχων δεν οφείλεται μόνο στην ποιότητα και στην προσπάθεια των φοιτητών, αλλά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι καθηγητές «μοιράζουν» εύκολα υψηλούς βαθμούς, ενώ άλλοι είναι πολύ φειδωλοί στα «άριστα».
Σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, είναι και ο βαθμός δυσκολίας του αντικειμένου της σχολής, αλλά και ο αριθμός μαθημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της χώρας, όπου σταθερά το ποσοστό των αρίστων κινείται στο 7% ετησίως.
Ειδικότερα, τα ποσοστά των αρίστων πτυχιούχων στις 33 σχολές του ΕΚΠΑ αποκαλύπτουν μυστικά και παράδοξα για την αριστεία, όπως αποτυπώνεται στατιστικά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση:
Το νέο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών πέτυχε το... απόλυτο με τον πρώτο του απόφοιτο το 2013! Πέρυσι από το Τμήμα αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής και με άριστα. Άρα, για το Τμήμα 100% των αποφοίτων του είναι άριστοι. Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για έναν πολύ καλό φοιτητή ο οποίος έκανε τη διπλωματική του στα ρωσικά. Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πανεπιστημιακές πηγές, το 2013 υπήρχαν και άλλοι 14 φοιτητές κοντά στην αποφοίτηση, «όμως για διαφόρους λόγους δεν πήραν πτυχίο».
Μεταξύ των 10 Τμημάτων με τα υψηλότερα ποσοστά αριστείας, ισχυρή παρουσία έχουν οι ξενόγλωσσες φιλολογίες (Ιταλικών, Ισπανικών, Γερμανικών και Τουρκικών). Αυτό αποδίδεται σε στατιστικούς λόγους βάσει του μικρού συνολικού αριθμού φοιτητών - αποφοίτων. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Ιταλικών Σπουδών αρίστευσαν 8 επί 34 πτυχιούχων. Αντίθετα, στα πολυπληθή τμήματα μειώνονται στατιστικά οι πιθανότητες αριστείας.
Για τον λόγο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ιατρική Σχολή βρίσκεται στην όγδοη θέση, με ποσοστό αρίστων 12,24%. Το 2013 αποφοίτησαν 286 φοιτητές της, εκ των οποίων οι 35 με άριστα. Πρόκειται, βέβαια, για τη σχολή στην οποία για να εισαχθείς απαιτούνται πάνω από 19.000 μονάδες και κάθε χρόνο "διεκδικεί" τον "πρώτο των πρώτων" επιτυχόντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Στον αντίποδα, αρνητική εικόνα καταγράφει το Γεωλογικό Τμήμα, με κανέναν αριστούχο από τους 97 πτυχιούχους του το 2013.
Στην πρώτη δεκάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά αρίστων βρίσκονται, επίσης, το Μαθηματικό (1,94%) και το Χημικό (2,35%), ενώ στη "μέση" του πίνακα, αλλά κάτω του μέσου όρου, βρίσκονται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (4,4%) και το Φυσικό (3,52%) – όλα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Κάτι που κατατείνει στο ότι «στη σχολή οι καθηγητές είναι αυστηροί στις βαθμολογίες. Η σχολή έχει αυτήν την κουλτούρα, είναι θέμα μικροκλίματος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρώην αντιπρύτανης και καθηγητής της σχολής κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.