ΦΩΤΙΑ έβαλε στο σκηνικό των ευρωεκλογών η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Σία Κοσιώνη, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τετάρτης.
Δήλωσε σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής:
«Εμείς έχουμε ένα ανοιχτό διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, στους νεοναζί και πιστεύουμε ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί, είναι ντροπή για την δημοκρατία και για τον λαό μας. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».
Ως προς την ευθύνη των ψηφοφόρων που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς και έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, τα δημοκρατικά κόμματα, να τους ξανακερδίσουμε. Να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης να πιστεύει δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια αντισυστημική δήθεν δύναμη».
Προφανώς, κατά τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τους ξανακερδίσει ο αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα αποκαθαρούν από το ατόπημά τους. Αν τολμήσουν όμως να ψηφίσουν ΝΔ, τότε θα κατηγορηθεί ότι συνεργάζεται ανοικτά με ναζιστές. Αυτούς τους «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ήθελε να μαντρώσει ο Τάκης Μπαλτάκος στο μαντρί της ΝΔ, όπως είχε δηλώσει στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο ραδιόφωνο Real FM.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Όταν οι πολιτικοί, κάθε φάσματος, συνεχίζουν να αγνοούν την ιστορία, τότε το φαινόμενο της ακροδεξιάς όχι μόνον δεν θα εξαφανιστεί, αλλά απεναντίας θα φουντώνει. Είτε αρέσει είτε όχι στους πολιτικούς, το φαινόμενο της ακροδεξιάς δεν γεννήθηκε από την κρίση, στις εκλογές του 2012. Η αλήθεια είναι ότι, με κοινό παρανομαστή τον αντικομμουνισμό, στα προδικτατορικά χρόνια, είχε βρει καταφύγιο στην ΕΡΕ.
Όμως, το 1977, τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η Εθνική Παράταξη, με τις ευλογίες του έγκλειστου τότε στον Κορυδαλλό δικτάτορα, στις εκλογές πήρε ποσοστό 6,6%. Η ψήφος των ακροδεξιών βουλευτών που βοήθησε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απογοήτευσε τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ξαναμαντρώθηκαν στην Δεξιά, γοητευμένοι από τις εθνικές κορώνες του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Έτσι, όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης ίδρυσε το ΛΑΟΣ, οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι έστερξαν, το 2009, να του δώσουν το ίδιο ποσοστό που είχε πάρει η Εθνική Παράταξη. Τότε ακόμα η κρίση δεν είχε ξεσπάσει, αλλά όλοι ζούσαν στο μεθύσι του «λεφτά υπάρχουν», του Γιώργου Παπανδρέου. Η νέα απογοήτευση των ακροδεξιών ψηφοφόρων προκλήθηκε από την στήριξη του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συνοδεύτηκε, όμως, από την οικονομική κρίση, που εξαθλίωσε τον λαό και τότε εισήλθε και η αίσθηση της εκδίκηση. Τότε, ένιωσαν την ανάγκη ενός δυναμικού κομματικού σχηματισμού και η μέχρι τότε δράση της Χρυσής Αυγής αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση. Έτσι, στις εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστό 6,8%, 0,2% παραπάνω από το 1977 και το 2009. Αυτό το 0,2% είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Το 6,6% παραμένει σταθερό, από την μεταπολίτευση και μετά και δεν πρόκειται να το εξαφανίσουν οι διώξεις. Αντίθετα, υπάρχει κίνδυνος να το αυξήσουν, καθώς είναι στην τρίχα να φορέσουν στα στελέχη της Χρυσής Αυγής το φωτοστέφανο του διωκόμενου από το σύστημα.
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ
Αδίδακτοι από την ιστορία οι πολιτικοί συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο. Μπροστά στην αναρρίχηση της εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να χαϊδέψει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους και να δώσει συγχωροχάρτι στην δράση της Χρυσής Αυγής, όπως ακριβώς έκανε ο Τάκης Μπαλτάκος. Παρόμοια δήλωση περί παραπλανημένων ψηφοφόρων έκανε, σε συνέντευξη, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν όλοι αυτοί πιστεύουν ότι η φιλοξενία ψηφοφόρων της Χρυσής υγής, θα την εξαφανίσει, τότε κοιμούνται αγκαλιά με τη σμέρνα και την οχία, όπως είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
«Κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, άμεση ή έμμεση, είναι απολύτως απαράδεκτη. «Κάθε κλείσιμο του ματιού στα μέλη και τους ψηφοφόρους της προσβάλλει τους δημοκρατικούς πολίτες», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το δημοκρατικό τόξο στη χώρα μας οφείλουν, χωρίς μισόλογα και δεύτερες σκέψεις, να πάρουν σαφείς αποστάσεις από φαινόμενα και πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία».
Ξεκάθαρη είναι η θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν ξορκίζεται ούτε και με δηλώσεις. Χρειάζονται συγκροτημένες πολιτικές, χρειάζεται σύμπνοια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που όσο αλληλοσπαράσσονται για λάφυρα από τον ακροδεξιό χώρο, τόσο θα τον ενισχύουν.
Θανάσης Κουκοβίστας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου