ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Προσφυγή Στ. Αναστασόπουλου κατά της απόφασης Γ. Τσώνη για τον ορισμό Προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου

anastasopoulos0Προσφυγή κατά της απόφασης του  Δημάρχου Μεσσήνης με την οποία όρισε ως Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, την μέχρι πρότινος πληρεξούσια δικηγόρο του κατά τον μετεκλογικό δικαστικό του αγώνα για την διεκδίκηση του Δήμου Μεσσήνης, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασόπουλος στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με γνώμονα τις αρχές μας περί διαφάνειας και αξιοκρατίας και με καθήκον την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών μας, καταθέσαμε την προβλεπόμενη εκ του νόμου προσφυγή στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η προσφυγή κοινοποιήθηκε στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Η προσφυγή υπογράφεται από τα εννέα μέλη της δημοτικής παράταξης, ήτοι τον επικεφαλής Στάθη Αναστασόπουλο και του δημοτικούς συμβούλους Αθανασόπουλο Γεώργιο, Βλαχοδημητρόπουλο Αναστάσιο, Γαλιάτσο Δημήτριο, Γιαννόπουλο Παναγιώτη, Δαβίλλα Γεώργιο, Παπαγεωργίου Αναστάσιο, Παπαδόπουλο Γεώργιο και Φύκιρη Νικόλαο.
Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του  Δημάρχου Μεσσήνης με την οποία όρισε ως Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, την μέχρι πρότινος πληρεξούσια δικηγόρο του κατά τον μετεκλογικό δικαστικό του αγώνα για την διεκδίκηση του Δήμου Μεσσήνης.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για καταχρηστική άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δημάρχου, που μέχρι πρότινος καυχιόταν για αντικειμενικότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος .
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσώνης αφού πρώτα όρισε στον Ο.Ε.Υ του Δήμου μια νέα οργανική θέση, αυτή του Προϊσταμένου Νομικής Υπηρεσίας, και χωρίς να πάρει την απαιτούμενη έγκριση από το Υπουργείο, χρησιμοποίησε την έγκριση (από τον Απρίλιο του έτους 2014) της αρμόδιας επιτροπής ΠΥΣ, η οποία είχε ληφθεί κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου το έτος 2013. Η έγκριση αυτή ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε την πρόσληψη ενός μάχιμου δικηγόρου με διαδικασία προκήρυξης και όχι την πρόσληψη προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας, που άλλωστε όταν δόθηκε η έγκριση ΠΥΣ δεν υπήρχε τέτοια οργανική θέση στον οργανισμό του Δήμου.
Σημειωτέον ότι ένας προϊστάμενος νομικής υπηρεσίας δεν μπορεί εκ του νόμου να παρίσταται σε δικαστικές υποθέσεις! Ο κ. Δήμαρχος λοιπόν προσέλαβε την προσωπική του δικηγόρο, για μια θέση αορίστου διάρκειας κι όχι για όσο θητεί ο Δήμαρχος που έκανε την επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση είναι παράτυπη και παράδοξη η διακοπή της διαδικασίας πρόσληψης του δεύτερου μάχιμου δικηγόρου, και επιβάλλεται ο κ. Δήμαρχος να ανακαλέσει την απόφαση του περί πρόσληψης Προϊσταμένης και να προβεί στην πρόσληψη του δεύτερου δικηγόρου στο Δήμο με προκήρυξη, στην οποία κάλλιστα μπορεί να συμμετέχει και η ικανότατη, όπως χαρακτηρίζει δικηγόρος του, η οποία, αφού διαθέτει όπως υποστηρίζει ο κ. Δήμαρχος τα απαραίτητα προσόντα, δεν έχει λόγο να φοβηθεί τον ανταγωνισμό.
Καλό θα ήταν ο κ. Δήμαρχος της Μεσσήνης να ενημερωνόταν για το τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, λαμβάνοντας παραδείγματα και από τους υπόλοιπους Δήμους του νομού (Πύλου – Νέστορος, Τριφυλλίας), οι οποίοι πρόσφατα έχουν προβεί σε διαδικασίες πρόσληψης, μέσω προκήρυξης, για την κάλυψη θέσεων νομικών συμβούλων.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.