ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμελητήριο

Αντιδρά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην επιβολή φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με επιστολή του, προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αντιδρά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
epimelitirio1Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, επισημαίνεται ότι «μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τα CAPITAL CONTROLS, με ολέθριο αποτέλεσμα στην κατανάλωση.»
Αναλυτικά η Επιστολή του κ. Μανιάτη:


Θέμα:   «Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 συν 10 δις ευρώ .
Μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τα CAPITAL CONTROLS, με ολέθριο αποτέλεσμα στην κατανάλωση.
Η επιβάρυνση των 0,40 ευρώ στην παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του εμφιαλωμένου κρασιού, περίπου 1,50 ευρώ, με αποτέλεσμα στην υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού κρασιού και την μη ανταγωνιστικότητά του.
Όπως γνωρίζετε το ελληνικό κρασί έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στις αγορές του εξωτερικού και στην Ευρώπη δεν επιβάλλεται φόρος στην παραγωγή του κρασιού, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία.
Επειδή ο κλάδος του οίνου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά της προϊόντα, που διατηρεί τη δυναμική του στην τοπική και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Είναι αδιανόητο να αποφασίζει η ελληνική Κυβέρνηση μέτρα που θα πλήξουν έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.
Δεν είναι λογικό, κάθε φορά που αναζητούνται ισοδύναμα, η εύκολη λύση να είναι ο παραγωγικός κλάδος και οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν “γονατίσει” και έχουν φθάσει κάτω από τα όρια τους.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως αναθεωρήσετε την απόφασή σας, σχετικά με την επιβάρυνση του κρασιού με νέο ΕΦΚ, διότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.