ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Θέσπιση κινήτρων για την χρήση καρτών στις συναλλαγές ζητά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

karta1«Η θέσπιση κινήτρων για την χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι επιβεβλημένη» αναφέρει σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Ακολουθεί η επιστολή:
Θέμα:   «Θέσπιση κινήτρων χρήσης καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η θέσπιση κινήτρων για την χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι επιβεβλημένη.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογα συστήματα έχουν θετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας του ΦΠΑ.
Ενώ αντίθετα στην Ελλάδα παρουσιάζεται χαμηλή αποδοτικότητα στον ΦΠΑ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Η προώθηση των συναλλαγών με κάρτες είναι επιβεβλημένη με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας, διότι τα οφέλη είναι σημαντικά και συγκεκριμένα:
  • Περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων, ώστε σταδιακά να γίνει μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Το φορολογικό σύστημα θα απλουστευθεί και θα γίνει απελευθέρωση ανθρώπινων πόρων για την διενέργεια ελέγχων.
  • Θα υπάρξει προστασία των επιχειρήσεων από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και μείωση κινδύνου κλοπών, διότι περιορίζεται η κυκλοφορία του φυσικού χρήματος.
  • Διευκόλυνση και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον καταναλωτή.
Προκειμένου να διασφαλιστούν τα παραπάνω επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάζεται θέσπιση κινήτρων τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Για τις επιχειρήσεις:
  1. Επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών (POS), από πόρους του ΕΣΠΑ, για να υπάρξει η απαραίτητη υποδομή για την αποτελεσματική εφαρμογή κινήτρων.
  2. Να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
  3. Μείωση προμήθειας ανά συναλλαγή από τις Τράπεζες, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας οδηγίας της ΕΕ για τις διατραπεζικές προμήθειες.
  4. Ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα μπαίνουν οι εισπράξεις θα μένει ακατάσχετος, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα λειτουργίας η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.
  5. Οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν τέτοια μηχανήματα, διότι είναι εκτός τραπεζικού συστήματος (επειδή είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ή επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις), πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μπορούν να προμηθευτούν μηχανήματα, διότι είναι προς όφελος της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Για τους καταναλωτές:
  1. Πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εφόσον είτε το σύνολο, είτε ένα συγκεκριμένο ύψος δαπανών έχει πραγματοποιηθεί με την χρήση καρτών.
  2. Για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση καρτών να παρέχεται έκπτωση φόρου.
  3. Πρέπει να τεθούν όρια ηλικίας, πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Πιστεύουμε ότι η χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.