ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Το νέο κύμα καύσωνα προκαλεί ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς

 


Σε αρκετές περιοχές οι αγρότες με την καθοδήγηση των γεωπόνων τους κάνουν εφαρμογές στα δέντρα με σκευάσματα που τα προστατεύουν από το στρες των υψηλότατων θερμοκρασιών.

Πονοκέφαλο έχει αρχίσει και προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, το επικείμενο κύμα καύσωνα, που σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της ΕΜΥ θα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες ημέρες, στη χώρα μας, ανεβάζοντας στα ύψη τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές.

Μια από τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν, σύμφωνα με όσα λένε έως ώρας, οι μετεωρολόγοι, είναι κι εκείνη της Δυτικής Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, μιας περιοχής με πολλές ελιές Καλαμών, στην περιοχή έχει να βρέξει αρκετούς μήνες κι ως εκ τούτου τα ξερικά κτήματα δοκιμάζονται. Όπως όπως μας εξηγεί από τα τέλη Ιουνίου πολλοί παραγωγοί κάνουν εφαρμογές με σκευάσματα αντιηλιακά, που κάνουν καλό στα δέντρα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία του εδάφους και προστατεύοντάς τα από το στρες που προκαλούν οι καύσωνες. Τέτοια σκευάσματα, μας λέει ο ίδιος, κυκλοφορούν αρκετά στην αγορά κι ο παραγωγός έχει ευχέρεια να επιλέξει ποιο τον εξυπηρετεί. «Έχουν γίνει πειράματα που αποδεικνύουν πως δουλεύουν καλά τα σκευάσματα αυτά, η εφαρμογή των οποίων στην περιοχή μας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου. Εδώ βέβαια έχουμε το καλό ότι υπάρχει άφθονο νερό και η θερμοκρασία πολλές ώρες πέφτει, ακόμα κι όταν επικρατεί καύσωνας. Πρόβλημα υπάρχει μόνο σε ημι-ορεινές ή ορεινές ζώνες της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Μαυράκης.

Τροπικό τείνει να γίνει το κλίμα της Κρήτης, χρειάζεται πρόνοια μέσω νέας ΚΑΠ

Ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τις Λουσακιές Χανίων καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα ελιάς και μάλιστα βιολογικής. Λόγω του ότι έχει τοποθετήσει στο κτήματα του σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, ακόμα και μετεωρολογικό σταθμό, ο κ. Σχοινοπλοκάκης έχει ιδία εικόνα για το τι συμβαίνει με τις θερμοκρασίες και γενικότερα το κλίμα στο νησί. Όπως μας λέει το κλίμα στην Κρήτη έχει αρχίσει και γίνεται τροπικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για κάθε ελαιοπαραγωγό, αφενός να έχει καλή καρποφορία, άρα και αποδόσεις, αλλά και να διατηρήσει υγιή στο δέντρο τον καρπό που ενδεχομένως έχει. «Η Κρήτη πληρώνει ήδη ακριβό το τίμημα της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι εντελώς ακάλυπτη. Στις 28 και 29 Απριλίου φέτος, λίγο πριν το Πάσχα με την ανθοφορία της ελιάς στα φόρτε, είχαμε 39 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες απώλειες μετέπειτα και προβλήματα στην καρπόδεση. Επίσης την 1η Ιουνίου βάσει των καταγραφών και του μετεωρολογικού σταθμού, η θερμοκρασία έφτασε στους 40 βαθμούς, ενώ στις 26 Ιουνίου, έφτασε στους 36,8 βαθμούς. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί βοριαδάκι και βλέπουμε πως έχουν πέσει πολλές ελιές στο έδαφος, καθαρές από το στρες λόγω αυτής της κατάστασης. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ζορίσει την Κρήτη και πιστεύω πως το κράτος και οι αρμόδιοι θα έπρεπε να δώσουν μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης με τη νέα ΚΑΠ. Θέλουμε βοήθεια και από επιστημονικούς φορείς ώστε αν είναι δυνατόν με τις απαραίτητες επεμβάσεις να αλλάξουμε -όσο μπορούμε κι αυτό είναι εφικτό- κατά κάποιο τρόπο τον κύκλο της ελιάς, για να ανθίζει νωρίς αλλά και το καλοκαίρι με τις κατάλληλες τεχνικές να μένει ο καρπός πάνω», κατέληξε ο κ. Σχοινοπλοκάκης.

Γεράκι Λακωνίας: Μόλις το 5% των ελαιοκτημάτων είναι ξηρικά

Ο νέος επικείμενος καύσωνας δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ελαοπαραγωγούς της Λακωνίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος από τον Συνεταιρισμό Γερακίου, μόλις το 5% των κτημάτων με Καλαμών στην περιοχή, δεν είναι ποτιστικό, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο, η περιοχή θα έχει δραματικά μειωμένη παραγωγή φέτος, λόγω των γνωστών προβλημάτων στην ανθοφορία και την καρπόδεση, προβλήματα που σαφώς αποδίδονται στον καιρό.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης από την ΕΜΥ

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021).

Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα: 1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3.Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.